Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Jens Liljestrand

Horace Engdahls radioshow – en lysande maktparodi

Publicerad

Den omstridde Akademiledamoten Horace Engdahl har låtit sig intervjuas i Sveriges Radio.

Jens Liljestrand hör en stor scenbegåvnings briljanta gestaltning av elitistisk arrogans. 

KOMMENTAR | AKADEMIENS KRIS. Radioteatern, en gång lika älskad och dominerande i svenskarnas vardagsrum som dagens Netflix-serier, har på senare år fört en tynande tillvaro i etern. Konstpauserna är lite för långa, rösterna för tillgjorda, manuset för övertydligt. Som dramatisk form har den sin bästa tid bakom sig.

Eller? Horace Engdahls intervju i "Nordegren & Epstein i P1" kan innebära en renässans för genren. Här fick vi se en briljant gestaltning av Maktens Arrogans: Torr, överlägsen, mångordig, inte utan humor men ständigt elegant balanserande på rätt sida om den rena bondkomiken.

När man trodde att Svenska Akademien hade lyckats tygla den skenande krisen med sitt pressmeddelande i fredags, där man (förstås) pudlade och andades en välbehövlig självkritik, sätter sig alltså Akademiens kanske mest omtalade ledamot framför en mikrofon och framför ... ett fullkomligt bländande porträtt av en maktmänniskas totala nonchalans inför samhällets normer och allmän anständighet.

Vad borde han själv ha gjort annorlunda?

"Jag önskar att jag haft större sinnesnärvaro i november förra året (...) Det framfördes ett antal anklagelser av ett antal vittnen varav ett stort antal var anonyma vilket ju ytterligare är en egendomlig och lite märklig omständighet som är främmande för svensk rättstradition tycker jag och som gjorde det ytterligt svårt att ta ställning till allvaret och sanningshalten i vittnesmålen (...) Vi borde inte ha inlett några egna syndabocksprocesser."

 

LÄS MER – Horace Engdahl: Jag förfäras av råheten i Akademiens maktkamp 

Horace ville stoppa utredningen

Koka ner denna stapplande byråkratprosa och du får en enkel utsaga: Den advokatutredning som Akademien tillsatte i november, och som enligt pressmeddelandet "visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien", är alltså något som Horace Engdahl ångrar att han inte stoppade.

Han hade velat kväva utredningen i dess linda. Och skäms inte för att säga det.

Detta är bara början. Nu är Engdahl varm i kläderna och börjar tala om sin vän Jean-Claude Arnault och de numera legendariska uttalandena i Björn af Kleens intervju.

"Det jag sa i intervjun handlade naturligtvis inte om sex. Det är ett ämne jag aldrig har diskuterat med Jean-Claude Arnault. Vi grabbar talar inte om sånt."

Man kan alltså vara en "grabb" långt upp i sjuttioårsåldern? Okej, det är lite gulligt, kanske det som på fackspråk kallas för comic relief

Om kritiken från över 200 forskare i ett upprop i DN, som menar att Svenska Akademien saknar legitimitet, säger Horace Engdahl:

"Jag tänkte när jag hörde om det där forskaruppropet att 'du milde, för en gångs skull passar verkligen termen hjärnsläpp, och det är rejält med hjärna vi talar om, man kan riktigt höra dunsen."

Läs meningen igen. Så uttrycker sig Horace Engdahl om sina kolleger. Professorer, docenter, doktorander. Människor som vigt sina liv åt forskning i humaniora, många av dem beroende av anslag, bland annat från Akademien, för sin överlevnad.

 

LÄS MER – Jens Liljestrand: Vad hade Vilhelm Moberg tyckt om Horace?

Om Jean-Claude Arnaults "vivörliv"

På frågan om han borde avgå:

"Mitt handlande i Akademien har inte styrts av vänskap."

Om huruvida han kände till anklagelserna mot Arnault angående våldtäkter och sexuella övergrepp i Akademiens omedelbara närhet:

"Vivörliv är ju inget olagligt som du vet, att uppvakta kvinnor är inte heller olagligt, det är inte alltid impopulärt faktiskt."

Det är fantastiskt. Det är en parodi på en parodi, det är postmodernism, det är Beckett, det är Norén, det är en monolog av och med Thorsten Flinck.

Engdahl häller bensin på brasan och försvårar Akademiens läkningsprocess internt och krishantering externt.

Kanske vet han om det.

Kanske bryr han sig bara inte.

The show must go on, och som mediedomptör är han sannolikt den mest framgångsrika Akademiledamoten sedan 1786.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. 

 

FOTNOT. Jean-Claude Arnault förnekar anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag