Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jens Liljestrand

Hanif Bali har rätt till korrekta uppgifter

Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En kulturnotis i Sydsvenskan vantolkar uttalanden som riksdagsmannen Hanif Bali har gjort i sociala medier.

Jens Liljestrand frustreras av att se etablerade medier undergräva sitt förtroende.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | JOURNALISTIK. Riksdagsmannen Hanif Bali (M) är en kontroversiell och polariserande figur som jag själv alltför ofta har låtit mig provoceras av. Han hamnar ideligen i blåsväder och petades i våras från Moderaternas partistyrelse efter anklagelser om att springa Putins och extremhögerns ärenden.

Hans satiriska och sarkastiska ton gör honom också lätt att missförstå. Det är den enda rimliga förklaringen till att Sydsvenskan för fem dagar sedan publicerade en kort kulturnotis av Maria Küchen som hävdar att Bali ska ha twittrat hånfullt om projektet att göra en bok på temat "Pippi i Rinkeby".

Bali har nämligen, låt vara på sitt raljanta maner, uttryckt sig positivt om "Pippi i Rinkeby". Alltså raka motsatsen till vad Küchen påstår.

Det går fort ibland och jargong på sociala medier kan lätt missförstås. Men ett fel är ett fel, så det är bara att bita ihop, ta bort artikeln, be om ursäkt och vara noggrannare i framtiden. Enkelt.

Chefredaktör Pia Rehnquist

Men Sydsvenskan och chefredaktören Pia Rehnquist vill göra det här på det svåra sättet. Artikeln är därför kvar, men korrigerad och med ändrad rubrik. Det hjälper föga, eftersom dess grundläggande premiss inte stämmer.

En skitsak? Knappast. I en tid där allt fler misstror etablerade medier är det livsviktigt att vara transparent och ha hög journalistisk integritet. I stället ger Sydsvenskan ammunition till den högerpopulism som är på stark frammarsch i hela landet, allra mest i tidningens eget bevakningsområde.

Nästa gång Hanif Bali kritiseras för att med tarvliga formuleringar ha gett sig på klimataktivister, feminister eller antirasister kan han och hans följare säga att Sydsvenskan minsann har publicerat fel om honom och låtit dem stå kvar.

De kommer att ha rätt.

Det är djupt frustrerande.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

 

Hanif Bali invänder mot Sverigedemokraten Mira Aksoy.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!