Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jens Liljestrand

Gå hem och läs böcker, Ebba Busch Thor!

Ebba Busch Thor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill integrera nyanlända med hjälp av litteraturkanon i skolan – men kunde själv inte nämna författarna till tre svenska klassiker.

Jens Liljestrand skriver om Sveriges djupt illitterata politiska kultur och kräver en kanon för rikspolitiker.

DEBATT | LITTERATURKANON. Äntligen stod partiledaren i predikstolen. Hon och hennes parti ville införa en litterär kanon i skolan, för integrationens skull. När journalisten artigt frågade om hon visste vem som skrivit "Gösta Berlings saga" replikerade hon direkt, med ett avspänt leende:

"Det står faktiskt helt still!"

En Grotesco-sketch hade inte kunnat vara mer absurd. Hade inte svensk politik varit så humorbefriad hade jag trott det hela var inrepeterat, en skicklig provokation för att understryka vårt bildningsbehov. Men inte heller vid nästa fråga, om vem som skrivit "Giftas", hade Ebba Busch Thor en susning. När den klassiska generationsromanen "Gentlemen" kom upp som avslutning försökte hon inte ens gissa sig fram.

Det är lätt att göra sig lustig över KD-ledarens magplask i "Aktuellt". Men när skrattet har lagt sig inser man att Busch Thor ju faktiskt bekräftar behovet av en politik för att stärka en gemensam bildningsbas.

En 30-årig, välutbildad svensk partiledare har alltså inte koll på centrala verk av Selma Lagerlöf, August Strindberg och Klas Östergren. Hur ska då någon kunna kräva att nyanlända invandrare tar del av vårt kulturarv?


LÄS MER: Martina Montelius om Ebba Busch Thors succé i "Så ska det låta"

Macron – kan sin Molière

Det har sagts förut men förtjänar att upprepas: Sverige har en djupt illitterat politisk kultur. Man behöver bara googla fram klippet där Frankrikes Emmanuel Macron slänger käft med en journalist och sådär på en höft reciterar öppningsscenen från Molières "Misantropen", för att vrida sig i skamkonvulsioner över våra Läckberg–läsande folkvalda. Problemet finns i alla partier, men är som mest bekymmersamt inom borgerligheten; inom arbetarrörelsen är folkbildningstanken ännu relativt stark men problemet finns naturligtvis även där.

För många år sen var jag inbjuden av näringslivets tankesmedja Timbro att skriva om Eyvind Johnsons Krilontrilogi från andra världskriget. När artikeln väl var klar skulle det anordnas ett panelsamtal. Problemet var ju bara att det visade sig ohyggligt svårt att hitta en borgerlig debattör som hade läst Eyvind Johnson.

Till slut var Thomas Gür vänlig nog att komma till undsättning och det blev ett bra seminarium. Ändå blev det smärtsamt tydligt. En svensk Nobelpristagare och Akademiledamot, en glödande antifascist och antikommunist, en av tredjeståndpunktens mest förbittrade fiender? Tyvärr, aldrig hört talas om snubben. Krilon? För krånglig att läsa. Finns inte som film.


LÄS MER: Therese Bohman om medieliten och "verklighetens folk"

Hägglund och "verklighetens folk"

När Ebba Busch Thors företrädare, Göran Hägglund, en gång i tiden myntade begreppet "verklighetens folk" pekade han särskilt ut ”vänsterinriktade kulturredaktörer" som boven i dramat, en "radikal elit" som inte vill "respektera vanligt folks rätt att vara precis som de är".

Det var en påminnelse om hur lätt populism slår över i kulturförakt. Men att vilja sprida kultur och bildning är inte ett vänster- eller högerprojekt. Även "vanligt folk" bör läsa böcker, och en grundläggande kulturell allmänbildning bör självklart tillhandahållas i skolan.

Men ännu viktigare är att våra politiker avkrävs en större kulturell fördjupning. Kanske ska man ha klämt 100 böcker för att få rätt att kandidera till riksdagen? Kanske borde partiledardebatter inledas med obligatorisk recitation av några rader eller strofer ur valfri svensk dikt?

Det skulle skänka Ebba Busch Thor några oförglömliga upplevelser. Och bespara henne – och oss – några andra.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler av hans artiklar här.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.