Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Det är säkert jättetufft – men det är en fantasivärld

I sitt Facebook-inlägg målar SD:s gruppledare Mattias Karlsson upp bilden av en apokalyptisk kamp för nationen.

Jens Liljestrand ser hur fantasyvärldens svulstiga heroism präglar partiets självbild.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | NATIONALISM. Aragorn står vid Mordors portar och manar Midgårds sista trupper till strid.

Braveheart vrålar till skottarna att de kan ta våra liv, men de kan aldrig ta vår frihet.

Mattias Karlsson skriver jättetuffa saker på sin Facebook-sida.

I det inlägg som under det senaste dygnet har fått stor uppmärksamhet målar Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare och ofta kallad partiets ”chefsideolog”, upp en bild av ett Sverige som står inför ett Ragnarök där rikets själva existens är hotat. Vilka ska då rädda nationen?

Jo, som av en händelse är det minsann Karlsson själv som tillsammans med Jonatan Lejonhjärta ska leda oss ut ur Katlagrottan. Vi ska överleva tack vare ”den orubbliga envisheten, övertygelsen, offerviljan och ledarskapet hos en liten skara patrioter”.

Trumvirvel.

Symfoniorkester.

Grillchips.

Förvirrad historiesyn

Jag förstår så väl att det är en besvikelse för världens bästa Karlsson att de otacksamma svenskarna inte gav hans parti det stöd de hade räknat med, och att de andra sju partierna har fräckheten att inte med tindrande ögon kasta rosor åt Richard Jomshof och smörja in Björn Söder i mjölk och honung.

Men hans exalterade, fradgande, Blut und Boden-osande språkbruk avslöjar att bensinpriser, vårdköer och rutavdrag inte står högst på agendan. I sin fantasivärld utkämpar Sverigedemokraterna ett apokalyptiskt civilisationskrig. Orden knyter an till Sveriges förflutna, som i Karlssons förvirrade historieuppfattning har präglats av att vara ”ockuperat av främmande stater”.

Det är oklart om detta syftar på Kalmarunionen, Kristian II eller den sedan 1658 pågående svenska ockupationen av Skåne, Blekinge och Halland.

"Seger eller död"

Karlsson påminner också om att vi en gång har ”stått ensamma mot en samlad styrka av Europas stormakter”. Det är förvisso sant. Tyvärr stod också många svenska landsförrädare på nazisternas sida, och efter 1945 gick dessa landsförrädare under jorden för att några decennier senare grunda det parti som Karlsson är med och leder, varför det kanske är en smula magstarkt av Karlsson att använda just detta exempel för att påvisa partiets förträfflighet.

”Det finns bara två val”, skriver Karlsson slutligen med gråten i halsen, ”seger eller död.”

På de två alternativen säger jag nog "pass", som Jimmie Åkesson brukar göra. Eller så tar jag det röda pillret och ansluter mig till motståndsrörelsen. Use the force, Lööf.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Han är aktuell med boken "Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg".