Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jens Liljestrand

Avbokar ni Horace får ni avboka mig också

Horace Engdahl. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En vänsterpartistisk politiker i Helsingborg protesterar mot att ett kommunägt företag bokat Horace Engdahl till ett kulturevenemang.

Jens Liljestrand skriver om vikten av att stå upp mot McCarthyism och klåfingriga försök att kväva obekväma författare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | YTTRANDEFRIHET. Hysteriskt, orimligt och rent ut sagt vulgärt. Det har varit min åsikt om påståendet – som även framförts på denna sida – om att kritiken mot Svenska Akademien skulle ha urartat i något slags inkvisition, lynchstämning, häxjakt, mobbing eller vad som nu har sagts.

Att formulera sakliga och ibland skarpa argument mot de personer som har medverkat till institutionens förfall genom att i årtionden hålla Jean-Claude Arnault om ryggen, är inte detsamma som att angripa demokratin. Den västerländska civilisationen skakas knappast i sina grundvalar av att någons porträtt flyttas till en annan vägg i Bonnierfamiljens representationsvilla. Att kräva uteslutning av Katarina Frostenson för att hon brutit mot stadgarna i den förening i vilken hon ingår, är inte ett tecken på att vi närmar oss ett totalitärt samhälle där lag och ordning har upphört att gälla.

Ej heller kan, så som Horace Engdahl nyligen gjorde i en intervju med Times Literary Supplement, åtalet mot hennes make rimligen jämföras med avrättningen av Marie Antoinette under franska revolutionen.

 

LÄS MER – Marianne Stidsen: Grundläggande principer står på spel när man vill offra Horace Engdahl

Vänsterpartist vill stoppa Engdahl

Eller? Jag blir uppriktigt bekymrad av att läsa Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet, när hon i Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan protesterar mot att Engdahl har bjudits in till evenemanget Kultur-wknd, arrangerat av kommunägda Helsingborg arena & scen.

"I programmet för Kultur-wknd presenteras Horace Engdahl som en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter", skriver Mattiasson Saarinen. "Förvisso känd, men också numera en av Sveriges mest omstridda. Med sitt ställningstagande för kulturprofilen och emot de kvinnor som vittnat mot denne har han blivit en symbol för läget före Metoo."

Ja, jo, kanske det. Men Mattiasson Saarinen fortsätter och ställer två retoriska frågor:

"Ska detta läggas Horace Engdahl till last när man funderar på att bjuda in honom eller inte?"

(Svar: nej.)

"Kan man bortse från att han har gjort många kontroversiella uttalanden och enbart titta på hans yrkeskompetens?"

(Svar: ja.)

Det är stötande att en politiker på detta sätt försöker sätta press på ett kulturevenemang. Vad menar denna vänsterpartist? Ska Engdahl beläggas med yrkesförbud för att han har gjort folk – bland annat i min bransch – förbannade? Ska han nekas att kliva upp på en scen för att han är vän med och har uttalat sin lojalitet till en brottsdömd person? Ska kontroversiella personer inte längre vara välkomna till kommunalt finansierade evenemang?

Viktig inkomstkälla för författare

Den ansvarige producenten har kortfattat men bestämt avvisat Mattiasson Saarinens försök att kväva Engdahl. Gott så. Jag råkar själv i egenskap av författare vara inbjuden till kulturhelgen i Helsingborg, liksom till en rad liknande arrangemang runtom i landet. Kanske är jag naiv, men fram tills nu har det faktiskt aldrig ens föresvävat mig att politiker skulle ha något att säga till om dessa evenemang.

Tanken på att vänsterpartister, eller sverigedemokrater, eller företrädare för vilket parti som helst skulle sitta och ha synpunkter på min lämplighet som framträdande författare på grundval av saker jag kan ha sagt och gjort – i helt andra sammanhang – är djupt olustig.

Detta är ingen skitsak. Man kanske kan förmoda att Engdahl har sitt på det torra, men för många författare i Sverige är arvodet från diverse bibliotek och bokaftnar (6000 f-skatt plus moms enligt Författarförbundets rekommendation) en livsviktig inkomstkälla. Blotta möjligheten att klåfingriga politiker skulle stämpla misshagliga författare som persona non grata, målar upp synnerligen oangenäma perspektiv för svensk kultur.

Hobbymccarthyister

Vänsterpartiets ledning bör allvarligt fundera på hur författare och kulturpersonligheter med en vänsterradikal agenda (en förvisso icke försumbar andel av skrået) ska kunna försörja sig den dag blåbruna kommunpolitiker får för vana att använda samma makt för att kväva obekväma röster.

Och givetvis kan ingen författare med självaktning medverka på arrangemang som viker sig när hobbymccarthyister försöker använda skattepengar som redskap för att rensa ut och svartlista det för stunden antastliga.

Här finns inget utrymme för mångtydighet. Bokar ni av Horace Engdahl får ni avboka mig också.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Han är aktuell med boken "Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg".