Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jens Liljestrand får DN:s kritikerpris Lagercrantzen

Jens Liljestrand. Foto: OLLE SPORRONG
Lagercrantzen instiftades 2011 i samband med 100-årsjubileet av Olof Lagercrantz födelse. Illustration: Stina Wirsén.
Jens Liljestrand i Almedalen 2012 med dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Expressens biträdande kulturchef får DN Kulturs kritikerpris Lagercrantzen. 

"Inget mänskligt är denna kulturjournalist främmande", står det i motiveringen.
– Inget är mer hedrande än att bli prisad av kolleger och konkurrenter, de som i grunden förstår ens arbete, säger Liljestrand.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jens Liljestrand har varit anställd på Expressens kulturredaktion sedan 2013, där han verkar som såväl skribent som redaktör. Han är även programledare för tv-magasinet och podcasten Kultur-Expressen. 

Liljestrand får nu DN:s kritikerpris Lagercrantzen, som ges till en kulturjournalist "med intellektuell bredd och stilistisk spets". Tidigare mottagare är bland andra Sara Danius, Lena Andersson och Expressen-medarbetaren Eric Schüldt.
– Det känns fantastiskt kul, säger Jens Liljestrand.

Samfundet De Nio gav i höstas John Landquist-priset på 200 000 kronor till Liljestrand för hans gärning som kulturkritiker i Expressen och boken "Mannen i skogen", en biografi över Vilhelm Moberg som senare Augustnominerades. Liljestrand skrev också sin doktorsavhandling i litteraturvetenskap om Mobergs utvandrarserie.

Dagens Nyheters motivering till Lagercrantzen lyder: 

I Vasaloppet, på den fossila flygsemestern, under stjärnorna med afghanska flyktingar – inget mänskligt är denne kulturjournalist främmande. Med lustfylld stil och ständigt uppdaterad bildning följer han tidens verk och fenomen, om det så är klassiska folkhemshjältar som Vilhelm Moberg eller den nya klickokratins aristokrater. Därför får Jens Liljestrand DN:s kritikerpris Lagercrantzen 2019.

Kulturkritikern Jens Liljestrand efter målgång i Mora under Vasaloppet 2013. Han gick i mål på 9.31. Foto: PRIVAT

Hur står sig kulturkritiken nuförtiden?

– Med tanke på hur mycket det klagas på kritiken tycker jag den står väldigt starkt. Däremot ställs högre krav på en kritiker i dag, det räcker inte med att vara beläst, kunnig och duktig skribent, utan krävs också ett temperament, ett stilistiskt uttryck, kanske rentav ett ärende, säger Jens Liljestrand. 

Det sägs ibland att kultursidorna var bättre förr, håller du med?

– Absolut inte. I min forskning har jag läst ofantliga mängder tondöv, refererande, irrelevant och dötrist kulturjournalistik i svenska tidningar. Det tog kultursidorna i Sverige flera veckor att kommentera murens fall 1989. Och anklagelserna mot Jean-Claude Arnault och misstankarna om ”sexterror” i kultureliten florerade i 20 år – utan att någon lyfte pennan.

Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare Karin Olsson gläds åt priset till Jens Liljestrand.
– Expressens kultursida har ett pärlband av Sveriges främsta kulturskribenter och Jens är en av dem som skriver allra mest. Han har en sällsynt förmåga att befinna sig mitt i debatten och samtidigt kombinera det med klassisk bildning och litterär stilistik. Dessutom är han ofta personlig och vågar blotta sitt inre, vilket långt ifrån alla kulturskribenter vill eller förmår.

 

PRISET LAGERCRANTZEN

Lagercrantzen inrättades 2011 av Dagens Nyheter i samband med 100-årsjubileet av Olof Lagercrantz födelse. Priset uppgår till 20 000 kronor och ges till en kritiker "med intellektuell bredd och stilistisk spets". Pristagaren utses av en jury, i vilken ingår bland andra chefen för Dagens Nyheters kulturredaktion.

Tidigare pristagare:
2011 - Aase Berg

2012 - Per Svensson

2013 - Katrine Kielos

2014 - Sara Danius

2015 - Eric Schüldt

2016 - Lena Andersson

2017 - Ola Larsmo

2018 – Malena Rydell

 


Ovan visas ett Kultur-Expressen från i höstas då Jens Liljestrand intervjuade den då avgående kulturministern Alice Bah Kuhnke.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!