Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Javidis ursäkt är ett intellektuellt haveri

Skådespelaren och riksdagskandidaten Oldoz Javidi har fått lämna sin plats på Fi:s riksdagslista efter antisemitiska uttalanden. Foto: OSCAR STENBERG
Svante Weyler är förläggare, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: OLLE SPORRONG

Oldoz Javidis dröm om att förflytta judar har inte bara ”tolkats” som antisemitisk. 

Den är antisemitisk, skriver Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | ANTISEMITISM. Så mycket enklare det vore om dagens antisemitism alltid var klädd i brun skjorta och marscherade i grupp med utsträckt högerarm!  

Och slutade att vränga ord och säga kosmopoliter eller globalister när de egentligen menar judar. Då skulle vi inte behöva några offentliga diskussioner om vad som är antisemitism och vad som inte är det. Det skulle räcka med en lista på kännetecken som vi fått av vår lärare i historia på högstadiet.

LÄS MER – Oldoz Javidi: Drevet har förvridit mina ord – här är min sanning 

Oldoz Javidis version gör inget gott

När Oldoz Javidi här i Expressen ger sin ”version” av vad hon ”egentligen menade” med sin dröm om att tömma Israel på judar och flytta dem till USA så gör hon inte sin sak något gott, snarare tvärtom.

Det enklaste först. Den som drömmer om att lösa politiska problem genom att flytta på stora grupper av människor placerar in sig i en sekelgammal tradition av politiska idéer, alla med rasismen – eller någon annan form av radikal främlingsfientlighet – som grund. Att vilja förflytta judar är den mest fatala av dessa drömmar. (Den finns faktiskt med på lärarens lista.)

Denna dröm har inte bara ”tolkats” som antisemitisk. Den är antisemitisk.

Sundhetstecken av Fi

Att judar, som Javidi säger, skulle ha ett tolkningsföreträde i den här frågan är naturligtvis inte antisemitiskt, men djupt antiintellellektuellt, helt i linje med en tankeströmning framför allt inom vänstern som hävdar att bara den som är direkt berörd av ett problem, har verklig rätt att ta ställning just till detta problem. 

Följden är ett intellektuellt haveri: vi lämnar över antisemitismen till judarna, misogynin till kvinnorna och flyktingfientligheten till flyktingarna. Och den palestinska frågan till palestinierna.

Varken ”min bästa väninna” eller hennes mor ”som är gammal nog att ha upplevt krigets antisemitism i sin kropp” tyckte att hennes ord var antisemitiska, skriver Javidi

Rörande, men det är inget argument, lika lite som förekomsten av ett illasinnat ”drev” är ett argument. Av den som söker mandat som politisk företrädare kräver vi argument. 

Det är ett sundhetstecken att Fi har insett det. Det är just detta vi har offentliga diskussioner till. 

 

Svante Weyler är förläggare, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och medarbetare på Expressens kultursida.