Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Lööf är stor igen, en Hellsing utan vers

<p>Ur "När Felix blev stor".</p>

Gunilla Brodrej låter sig förtjusas av Jan Lööfs "När Felix blev stor".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK

JAN LÖÖF
När Felix blev stor
Bonnier Carlsen
Ålder 3+

Bilderböcker ska suga in läsaren. Barnets blick ska hänga fast så stint vid sidorna att man nästan inte kan bläddra. Den stämningen av lite skräckblandad förtjusning skapar alltid Jan Lööf.

Nu senast med "När Felix blev stor" som är en perfekt julklapp till alla som har barnasinnet kvar eller tycker att det var bättre förr (1967-1973) när vuxenserien "Felix" ritades av Lööf och inte av random dansk.

I den här metasagan släpper Lööf ut Felix från de trånga serierutorna och in i barnbokens värld så att han går omkring på gatorna, inte som en vanlig man, utan som en jätte i lilleputtland. Två våningar hög anträder han sitt nya äventyr på Djurgården, med flickan Lisa som tar med honom på en vådlig tur i ett fantasilandskap som så småningom visar sig vara ett datorspel.

 

Hellsing minus vers

Varje uppslag i den här bilderboken är en surrealistisk fest som inte står Lennart Hellsing långt efter. Minus vers då.

I Sagovärlden kan man köpa en enkel tur till månen av Stalin, medan Helan och Halvan åker veteranbil. En djurorkester repeterar på Musikskolan, och Felix blir rånad av ett gäng babianer. Ju längre in i den här fantasin desto högre stiger spänningen.

Men Lisa ledsagar tryggt sin stora kamrat och lugnar honom med att det aldrig är farligt på riktigt. Gigantiska musikrobotar dyker upp med laddade instrument. Plötsligt är de i en grekisk fiskehamn där den ekonomiska realismen avspeglas i befolkningens ansikten. Och Felix känner sig lurad på konfekten. Han ville till en bilderbok.

 

Leif GW dyker upp

Det var ett spel. Han är besviken. Lööf tecknar in honom i serierutorna igen. Tillbaka till ruta ett så att säga.

På sista sidan dyker Leif GW Persson upp med ett oemotståndligt förslag. Han behöver hjälp med en spaning. Felix protesterar men Lisa nappar och boken slutar med ett halvt löfte om ett nytt hemligt Felix-äventyr.

Fortsättning följer således. Eller?

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.