Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jan Gradvall

Bara kartongen kvar

Tidskriftstödet: Jan Gradvall ser en orwellsk förvrängning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 Per Bill är vinskribent i Livets Goda, en tidning och sajt som betonar att de bevakar kultur i form av dryckeskultur. I en färsk krönika från mitten av oktober går Per Bill igenom utbudet av roséboxar. Per Bill skriver: "Vill ni behålla lite sommarkänsla vid matbordet är Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé ett bra val."

 

Samma Per Bill är också riksdagsledamot (M) och ordförande i Kulturutskottet.

Med denna erfarenhet av kulturbevakning i ryggen har Per Bill lagt fram ett förslag som, om det klubbas igenom på torsdag, innebär en slakt av Sveriges kulturtidskrifter. Som Malte Persson skrev i går innebär det att tidskrifter som Ord & Bild, grundad 1892 där Verner von Heidenstam skrev, riskerar att läggas ned.

Jag är journalist men jag har också viss erfarenhet av konkret kulturpolitik. I fem år har jag suttit med i arbetsgrupper på Statens Kulturråd. Tidigare i höstas blev jag ledamot i konstnärliga rådet i Statens Musikverk, ett uppdrag förordnat av regeringen. En återkommande fråga när man diskuterar stöd till kultur är:

Hur ska den kultur som får stöd också kunna nå ut?

 

Ett album med folkmusik - avgörande för kulturarvet - behöver inte bara stöd för att kunna spelas in, utan även forum som berättar för lyssnare, konsertarrangörer, musikerkollegor, bibliotek att det existerar.

Ett avgörande sådant forum är tidskrifter.

Tidskriften Lira är till exempel avgörande för spridningen och bevarandet av svensk folkmusik. Tidskriften Sonic är avgörande för svensk populärmusik utanför den kommersiella mittfåran.

 

Att driva igenom kulturpolitiska beslut som fullständigt saknar helhetssyn - den vänstra handen vet inte vad den högra gör - går emot allt som alla partier står för.

Resultatet blir en orwellsk förvrängning där orden lovar en annan sak samtidigt som handling driver igenom motsatsen.

Liknelser som slakt ska man vara försiktig med. Men när nuvarande 19 miljoner i stöd till kulturtidskrifter minskas med 15 miljoner är det svårt att hitta ett bättre ord. Det är som att tömma en bag in box med rosé men behålla kartongen och påstå att det finns något kvar.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.