HYLLADE First Aid Kit har fått lysande recensioner, inte bara i Sverige, påminner Jan Gradvall. Foto: Granlund Pictures
HYLLADE First Aid Kit har fått lysande recensioner, inte bara i Sverige, påminner Jan Gradvall.  Foto: Granlund Pictures

Jan Gradvall efter kritiken: "Fuck siffror"

Publicerad

Jan Gradvall svarar Kjell Häglund i debatten om den svenska popkritiken är för snäll.

Med all respekt: Kjell Häglund har inte varit aktiv musikkritiker på 20 år. First Aid Kit har just höjts till skyarna i England av Guardian, Independent, New Musical Express och Uncut. (De amerikanska recensionerna har inte kommit än.)

Räkneexemplet med att jag skulle ha gett ”fyror och femmor till 20 av de 23 senaste skivsläppen” är taget ur sitt sammanhang. Till mina sidor i DI Weekend väljer jag varje vecka ut de fyra mest intressanta av de totalt cirka 50 album som släpps. Bland de 46 som jag väljer bort dominerar de lägre betygen.

Om nu någon bryr sig.

För en mer relevant diskussion om musikkritik rekommenderas nya numret av Sonic som släpps i veckan. Expressen Kultur-medarbetaren Niklas Elmér modererar ett tio sidor långt samtal om musikkritik med mig, Anna Charlotta Gunnarson, Lisa Ehlin och Ametist Azordegan.

Där slås det även fast att musikkritik tagit steget vidare från gamla vita män som skrev för tidningen Pop. Tolkningsföreträdet finns i dag, befriande nog, någon annanstans.

Musikkritik handlar också om att vara på plats där det händer. Inte om att sitta hemma och välja mellan olika sifferbetyg. Fuck siffror.

Ett råd till litteraturkritiker: den dagen ni tvingas börja dela ut siffror, samlas med högafflar utanför Prinsen och tåga mot tidningshusen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag