Magellanpingvinerna hotas av oljeutsläpp Foto: Ill: Jakob Wegelius
Magellanpingvinerna hotas av oljeutsläpp Foto: Ill: Jakob Wegelius

Jakob Wegelius: Teckningar från Antarktis

Publicerad
Uppdaterad
Magnus Haglund fascineras av Jakob Wegelius resebok från Sydpolen.
Det finns platser som är påhittade och det finns platser som är verkliga. Ibland sammanfaller de och skapar en fantasieggande osäkerhetskänsla om var gränslinjerna egentligen går.
Så är det till exempel med Heffaklump- och Augustprisvinnaren Jakob Wegelius senaste skapelse Teckningar från Antarktis, en kombinerad reseberättelse och loggbok från en färd med isbrytaren Oden till Antarktis under sex veckor, 27 november 2007 till 8 januari 2008.
Precis som i sina tidigare böcker Spionerna i Oreborg, Esperanza och Legenden om Sally Jones är Jakob Wegelius noga med detaljerna. Ja i denna nya volym, utgiven på Ritförlaget som Wegelius driver tillsammans med sin fru Lena Sjöberg, blir det än tydligare hur han kommer en äldre tids exotiska fantasier på spåren genom den skärpa uppmärksamheten på olikheter och avvikelser.
Det påminner en smula om illustrationerna i 1800-talets bildverk och äventyrsberättelser av bland andra Jules Verne, Gustave Doré och Robert Louis Stevenson. Fast Jakob Wegelius är samtidigt helt sin egen.

Men vad är det här för sorts bok egentligen? Barn- eller vuxenbok, fakta eller fiktion? Det sistnämnda är lätt att svara på, det rör sig inte på något plan om fiktion. Fast det inträder ändå ett poetiskt drömmeri, just genom de minutiösa iakttagelserna av vad som äger rum när isbrytaren förflyttar sig förbi Eldslandet och de västra och södra delarna av den istäckta kontinenten, fram till McMurdostationen, samma plats som Robert Falco Scott använde som utgångspunkt när han försökte nå Sydpolen under Discoveryexpeditionen 1901-04.
Under färden upptäcker Wegelius en passage i den brittiska admiralitetens farvattenbeskrivning för Antarktis. En liten gul fläck på sjökortet, med positionen 72°42’S, 108°35’W, har beteckningen ED, existence doubtful. ”En ö vars existens inte är fastställd!”, utropar Wegelius, men lyckas inte få expeditionen att ändra kurs. ”Vi får nöja oss med att konstatera ett stort radareko i närheten av den givna positionen. Ett isberg? Eller en av de få kvarvarande öar som ännu återstår att upptäcka i världshaven?”

Jag roar mig med att läsa boken och sedan se Werner Herzogs Antarktisdokumentär Encounters at the end of the world från 2007 där han följer några marinekologer och cellbiologers arbete vid en av forskningsstationerna.
I båda fallen uppstår just en ambivalens inför det som är naturens ofantlighet och hur denna rikedom alltmer hotas av det moderna samhällets rovdrift.
Wegelius skriver till exempel om hur Magellanpingvinerna numera är ”fredade från svultna sjömän, men hotas i stället av utfiskning och oljeutsläpp. Alldeles norr om kolonin går en kilometerlång bro av pipelines ut till en oljerigg i Seno Otway.”
Magnus Haglund
Magnus Haglund
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag