Jag tycker visst att nazism är dåligt

Anders Sunnas utmålande av svenska statstjänstemän som nazister är över gränsen, tycker Nils Forsberg.
Foto: Anders Sunna
Nils Forsberg.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Martin Aagård.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Nils Forsbergs artikel om Modernautställningen har väckt ont blod hos Aftonbladet och Martin Aagård. Nils Forsberg värjer sig mot vänsterns fulargumentation.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST | DEBATT. Martin Aagård (Aftonbladet 28/10) tycker att jag favoriserar viss nazism i min recension av Modernautställningen. Ett förtydligande: I texten skrev jag att jag tycker att rasism (och miljöförstöring och skallmätning) är dåligt, men jag tycker alltså även att nazism är dåligt. Jättedåligt! Jag trodde det framgick. Markus Andersson är, efter vad jag sett av honom, även i sin dåliga genre en ganska dålig målare. 

Det var inte heller honom jag saknade på Modernautställningen. Jag saknade någon som Dorinel Marc, som satte något på spel, som gjorde något som var obekvämt. Precis som Marc gjorde också när han några år innan första Modernautställningen, när han bjöd in ett gäng romska gatumusiker till en öppna ateljéer-kväll på Iaspis/Konstakademien. Musiken var glad, stämningen mer besvärad. Hur många låtar ska de spela? Kan de gå snart?

Nazism är dåligt

Jag tycker till och med att nazism är så unikt skitdåligt att man ska undvika att jämföra dess brott med något annat. Att likna svenska statens tjänstemän vid förintelseadministratörer är att sakna allt sinne för proportioner. 

Och apropå Dick Bengtsson, vars uttryck Anders Sunna lånat, så var och är fortfarande poängen med hans konst svävandet och glidningen. Hans måleri väcker än i dag osäkerhet, ibland krypande obehag när man står inför det.

Subtil mångtydighet är däremot inte direkt vad som utmärker de aktuella målningarna av Anders Sunna (det är händelsevis faktiskt nästan lika platt som Markus Anderssons ”nationalistiska” måleri).

Idiotförklaring

Allt det här tror jag Martin Aagård vet egentligen. Han faller bara i den vanliga vänsterfällan, där politisering – det må vara av konst eller för den delen av medier – inte är något problem. Den är tvärtom själva poängen. 

Då blir en konstutställning bra om den ges en riktigt tydlig ideologisk överbyggnad. Vi som inte tycker det, utan tvärtom tycker att det förminskar konsten och idiotförklarar publiken, måste då vara suspekta på något sätt. Politiskt tveksamma. Kanske nazister?


LÄS MER – Svante Weyler: Massakern i Pittsburgh riktar sig mot alla judar


Nils Forsberg är konstredaktör och kritiker på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen.