Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag träffade männen – de var Pekings lakejer

Diplomat Anna Lindstedt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Kurdo Baksi.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kurdo Baksi ska vittna i rättegången mot Anna Lindstedt, Sveriges tidigare ambassadör i Kina.

Här skriver han om sin besvikelse över det som hände.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Oktober 2015, Mekongfloden: 

”Vem ser vilken misshandel som sker på båten

En tands värdighet slås ut och faller i vattnet” 

Ur den frihetsberövade svenske förläggaren Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret”.

Januari 2019, Sheraton i hjärtat av Stockholm: 

I närvaro av Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, kräver en Peking-lakej att Gui Minhais dotter Angela inte ska yttra sig i svenska medier om hon vill se sin far igen.

Två händelser som illustrerar att hoten mot yttrandefriheten kan komma var som helst. Avståndet mellan Mekongfloden och loungen på Sheraton är inte långt i det sammanhanget.

Fienderna till yttrandefriheten känner inga gränser. De kan kidnappa i och utanför sina länder, brutalt misshandla oliktänkande på en båt i Asien eller hota någon i ett tjusigt hotellrum i vårt eget land. Oavsett metod är målet detsamma: att beröva människor deras yttrandefrihet. 

Risken att denna aspekt glöms bort på fredag, när rättegången mot Anna Lindstedt inleds, är stor. Åtalsrubriken är ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”. 

En svensk ambassadör som inte står upp för yttrandefriheten bör ta sig en funderare.

Vägen till rättegången är känd. Lindstedt organiserade ett två dagar långt möte mellan Angela Gui och de kinesiska agenterna Kevin Liu och John Meewella för att diskutera Gui Minhais öde.

För mig som träffat dessa två personer i drygt tio timmar, och ska höras som vittne i Stockholms tingsrätt, råder det inget tvivel om att dessa män var två obehagliga exportörer av Kinas yttrandefrihetsförbud till vårt land med hjälp av en högt uppsatt diplomat. 

Men det som sårar mig mest är att en svensk ambassadör, oavsett om hon manipulerats eller drabbats av Stockholmssyndrom, inte värnade om yttrandefriheten när en stormakt försökte tysta en ung svensk kvinna som kämpat för sin oskyldigt dömde fars frihet.  

Domen må vara en sak, men en svensk ambassadör som inte står upp för yttrandefriheten bör ta sig en funderare om hon verkligen är diplomat.

 

Av Kurdo Baksi
Kurdo Baksi är journalist och författare.

 

Fotnot. Anna Lindstedt nekar till alla brottsmisstankar.