Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag tänker inte åka tillbaka, Arpi!

Ivar Arpi, ledarskribent i Svenska Dagbladet.Foto: SVD
Foto: OLLE SPORRONG

Ibrahim Alkhaffaji reagerar på Ivar Arpis uttalande om ökat fokus på återvandring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Lagom inför valet 2018 drev det högerextrema partiet AFS, Alternativ för Sverige, frågan om återvandringen. Men nu har den letat sig in hos andra opinionsbildare, till exempel ledarskribenten Ivar Arpi på Svenska Dagbladet.

https://twitter.com/Ivarpi/status/1167360982827589632

Frågan påverkar mig direkt och jag måste därför, tyvärr och högst motvilligt, engagera mig i den. Jag kom till Sverige som 15-åring den 8 juni 2004 efter att ha överlevt Irakkriget. Nu har jag bott här i halva mitt liv. Och mitt svar till Ivar Arpi är: nej, jag tänker faktiskt inte återvandra. Eller rättare sagt, jag tänker inte åka hem.

Hur väl ni pratar svenska, hur mycket ni än jobbar. Ni är inte välkomna.

Även om jag har levt här länge så har det tagit mig mycket tid och kraft att bygga upp min tillvaro. Jag har lärt mig språket. Jag har utbildat mig till journalist. Jag jobbar. Jag betalar skatt.

Men det finns något mer än alla skyldigheter som förvisso varje person i Sverige måste uppfylla. Jag har vänner här från världens alla hörn. Även vänner från mitt älskade Strängnäs, och från Stockholm, Göteborg, Malmö, Småland och Sundsvall. Jag har också kärlekar här. Människor som jag inte alls tänker överge hur många likes Arpis tweet än får.

När Arpi pratar om återvandring berör det hundratusentals personer här i Sverige med rötter någon annanstans: syrianer, chilenare, bosnier, kurder, somalier eller irakier. Signalerna som skickas till oss är; hur rätt för er ni än gör, är det inte rätt nog. 

Hur väl ni än pratar svenska, hur mycket ni än jobbar. Ni är inte välkomna. Ni måste återvandra. Nya krav dyker upp för varje vecka. Nu: lämna landet. 

Den typen av retorik förbättrar inte integration. Snarare motsatsen, den exkluderar. 

Och andra, väldigt obehagliga, frågor väcks. Vad för sorts återvandring är det Ivar Arpi menar? Vilka ska återvandra? Hur långt tillbaka i tiden måste man gå? Ska min systerdotter, född i Sverige, också behöva återvandra?

Mitt tips till Arpi och hans meningsfränder är detta: vänj dig vid oss. Vi ska ingenstans.

 

Av Ibrahim Alkhaffaji

Ibrahim Alkhaffaji är skribent på Expressens kultursida