Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag smutskastas på en kinatrogen blogg"

Frilansjournalisten Jojje Olsson.
Skärmdump från den svenskspråkiga bloggen "Kinarummet".

Den kinesiska diktaturen trappar upp sitt propagandakrig i sociala medier.

Asienjournalisten Jojje Olsson berättar om hur han smutskastas på en regimtrogen svensk blogg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Efter en löptur runt floden Shuangxi i Taipei kom jag hem till en inbox med identiska mejl från flera av mina redaktörer. De hade alla fått meddelanden från signaturen ”Rolf Krohna”, som menade att jag var en tungt kriminellt belastad journalist med falsk examen som länge ”bedrivit radikalisering” i Kina. Bakgrunden: Jag blev svartlistad från Kina i somras på grund av min rapportering, vilket jag gick ut med i bland annat Expressen (11/9 2016).

I mejlet till redaktörerna och Svenska journalistförbundet länkade "Rolf Krohna" till en lång artikel på sin sida "Kinarummet”. Där fanns information om mina ”kriminella aktiviteter” i Kina, blandat med hyllningsserenader om hur fria och fantastiska kinesiska medier är.

På sidan fanns sedan tidigare även hat och hot mot andra svenska journalister som skriver om Kina. Bland annat sägs att en skribent på Svenska Dagbladet regelbundet rapporterar från Kina genom att köpa turistvisum på ”svarta marknaden i Hongkong”, och att detta inte kommer tillåtas länge till.


LÄS MER: Bryt tystnaden om Kina, Svenska Akademien

Bloggen hintar om dödsstraff

Kinarummet publicerade även information om mitt visum, och dundrade: ”Jojje Olsson kan nog skratta sig lycklig att han bara blev portad från Kina, de kriminella verksamheter han under åratal tycks har [sic] ägnat sig åt, enligt Kinas lagar, har, i vissa försvårande omständigheter, tidigare lett till dödstraff”.

Här har vi alltså en svensk sida som hyllar systemet i Kina och hotar svenska journalister genom information om visum som endast kan ha fåtts genom kinesiska myndigheter. Samma signatur har tidigare även hyllat Kina i allehanda svenska kommentarsfält och skickat arga mejl till bekanta som ifrågasatt landets politik. Vad är egentligen i görningen?

Kinarummet utger sig för att drivas av ”ett gäng oberoende skribenter” spridda över hela världen. "Rolf Krohna", som säger sig ha jobbat som journalist i Kina i över ett decennium, går inte att lokalisera. Enligt Statistiska centralbyrån finns det noll personer i Sverige med efternamnet ”Krohna”. Sannolikt rör det sig alltså om ett alias.


LÄS MER: Facebook vill hjälpa Kina med censuren

Samma person bakom namnen

På Kinarummet förekommer även en svensk ”jurist och civilingenjör” med sitt riktiga namn. Han har där skrivit en lång artikel om förträffligheten med Kinas rättssystem tillsammans med en kinesisk advokat. I artikeln finns tillräckligt med information om den kinesiska advokaten för att jag ska kunna spåra upp och kontakta honom.

Den mycket trevliga advokaten från megastaden Chongqing berättar att han tidigare haft en svensk bekant med samma namn som "juristen", men att de inte hörts av på länge. Han känner dock inte till någon Rolf, och säger vidare att han själv aldrig skrivit för någon svensk blogg eller sida.

Advokaten ger mig kontaktuppgifter till ”juristen", som stämmer överens med mina tidigare efterforskningar. Denne man har sedan länge flyttat från Sverige och är även medborgare i Nya Zeeland. Sedan ett årtionde tillbaka bor han dock i just Chongqing, är gift med en kvinna från trakten och har bland annat fått anställning som ”konsult” åt kinesiska myndigheter.

Då jag ringer till "juristens" nummer så lägger han genast på och stänger sedan av telefonen. Han svarar heller inte på någon av de fyra olika mejladresser jag har. Adresserna leder dock till konton på sociala medier med användarnamn och bakgrund nästan identiska med ”Rolf Krohna", vilket stärker misstankarna om att de är en och samma person.


LÄS MER: Var finns stödet för fängslade Gui MInhai?

Kina ökar resurserna

Varför skriver då en utvandrad svensk långa hyllningstexter till Kina, och hur får han uppgifter om visum och policybeslut som endast myndigheterna borde ha tillgång till? Eftersom "juristen" vägrar att låta sig kontaktas går det givetvis inte bevisa att han får betalt av kinesiska myndigheter. Men ett obestridligt faktum är att Kina på senare tid kraftigt ökat resurserna för att kontrollera internet.

I en studie från 2013 uppskattade Harvard University att Kina betalade 250 000 personer för att skriva olika kommentarer på internet. Statliga tidningen Beijing News uppgav samma år att kinesiska myndigheter anställer två miljoner personer för att ”bevaka diskussionen” på internet. Och i somras kom en ny studie från Harvard University som visade att Kinas myndigheter varje år fabricerar 488 miljoner inlägg på sociala medier och internetforum.


LÄS MER: Nekas visum för att åka tillbaka till Peking

Kinesiska internettroll

Kinas mani över internet har gett upphov till en unik industri med otaliga jobbtillfällen i form av såväl utveckling av mjukvaror som betalda skribenter. Jag känner personligen flera utlänningar som erbjudits blivit en del av denna industri - och ett par som tackat ja.

Förföljelse av kulturarbetare från kinesiskt håll är inget nytt. Men tidigare har man bara brytt sig om kinesiska och engelska. Nu verkar man även fokusera på mindre språk, vilket visades av att en fransk journalist utvisades från Kina i fjol för en artikel online på franska.

Ryska internettroll i all ära, men de kinesiska är långt fler och mer välorganiserade. De rekryterar dessutom utlänningar och skrämmer redan i dag svenskar på ett effektivt vis. Nyligen skulle bloggen Motkina.se recensera min senaste bok, som innehåller många känsliga detaljer om utvecklingen i Kina. Men då recensionen var färdigskriven beslöt sig redaktören att avstå från publicering med argumentet att man ”inte vill ta politisk ställning” angående Kina.


Jojje Olsson

Kulturen@expressen.se

Jojje Olsson är frilansjournalist baserd i Taiwan.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter