Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag insåg att jag var ful och ingen ville ha mig”

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: SVEN LINDWALL

Nytt avsnitt av ”Två män i en podd”! Herrarna Daniel Sjölin och Eric Schüldt ger sig in i debatten om kvinnor som upplever sig ha förlorat mer än sin skönhet under ålderns bila. De hyser båda sympati, till en viss gräns, sen kommer det egna självföraktet fram.

PODCAST. Ann Heberlein, Nina Björk och Åsa Linderborg är bara några kulturprofiler som på sistone vittnat om känslan av att förlora mer än sin ungdomliga skönhet när ålderdomen sätter in. Att detta nog är ett större problem för kvinnor än män erkänner herrarna, vilket givetvis inte hindrar dem från att finna en lucka i debatten där de kan fickparkera sin egen manliga självömkan.

– Jag som en gång drog så mycket nytta av ett pojkaktig utseende, kan nog vittna om en likartad känsla av undergång, menar Daniel Sjölin och önskar kokett att han blivit flintis vid 25. 

– Då hade jag måst skaffa en annan manligare stil och då hade jag nu inte varit i fritt fall.

Men Eric Schüldt köper inte det. Män kan ha pojkaktiga leenden hela livet, menar han. Exempelvis Klas Östergren, och en sån som han kan nog alltjämt attrahera en trettioåring, det kan sällan kvinnor i den åldern.

– Varför alla nu nödvändigtvis ska spela i den högsta ligan hela livet. Man kan ju få till bra matcher i korpen också, säger Daniel Sjölin, som undrar varför det skulle vara så otillfredsställande för en femtioårig kvinna eller man att känna sig skarp och vacker bland andra femtioåringar.

Mina hemska år som incel-man kommer upp här.

Men Eric Schüldt är inne på ett djupare, mer personligt sår:

– Mina hemska år som incel-man kommer upp här, säger Eric Schüldt. 

– Det kanske helt enkelt är så att de flesta män är uträknade och ratade i början av livet, då i princip alla kvinnor är attraktiva, och sen blir det ombytta roller.

Ja, mer sympati än så får inte kvinnorna den här gången. Den troende Eric Schüldt blir både uppgiven och evolutionsbiologistisk:

– De där åren när jag insåg att jag var ful och ingen ville ha mig, tog mig enormt hårt, säger Eric Schüldt.

– Där finns mycket avund och ilska som följt mig genom livet, något jag inte ens kunde erkänna för min terapeut. Inte minst hatade jag ju såna killar som du. 


https://embed.radioplay.io?id=100525&country_iso=se

Sagt om "Två män i en podd"

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.


Får man sälja grejer med barn?

KULTURKRIGET. Anitha Clemence och Nanna Olasdotter Hallberg debatterar influencers användning av barn och det stora sociala experimentet Instagram.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.