Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag hoppas att de konservativa står emot"

Som kulturminister i övergångsregeringen kan Alice Bah Kuhnke inte längre driva en politisk agenda – något som frustrerar henne.

– Jag försöker ändå hitta utlopp för min ilska och vilja till förändring.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTUR-EXPRESSEN | KULTURMINISTERN TALAR UT. Hon var en skräll som kulturminister när hon utnämndes av Stefan Löfven 2014. Hårt kritiserad i början av mandatperioden, bland annat för en debattartikel på DN:s kultursida som attackerades för att vara "fluffig" och "innehållslös", har hon successivt stärkt sin position i den rödgröna regeringen.

– Jag har fått kritik genom hela mitt liv, oftare på grund av hur jag ser ut och den jag är än vad jag faktiskt gör. Kritik är det bästa som finns om man vill utvecklas, men om jag hade lyssnat på vad andra vill att jag ska göra eller inte göra hade jag fortfarande bott mitt i skogen i Småland och varit rädd.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej: Alice Bah Kuhnke har inte kompetens nog 

Nedskärningar i public service

I Danmark har högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF) drivit fram drastiska nedskärningar inom public service, och uppemåt 400 anställda kommer att få lämna sina anställningar. Men Bah Kuhnke är inte orolig för motsvarande utveckling i Sverige.

– Vi har en bred parlamentarisk enighet kring vikten av ett starkt och oberoende public service och dess betydelse för demokratin i vårt land. Å andra sidan lever vi även i Sverige i en tid där auktoritära krafter gör anspråk på att vilja styra public service och vilja inskränka andra oberoende mediers möjligheter att vara och verka, och som kritiserar journalistisk nyhetsgranskning.

Dagen efter att Sara Danius tvingades bort som ständig sekreterare i Svenska Akademien poserade Alice Bah Kuhnke i knytblus på instagram – något många tolkade som en sympatiyttring för Danius (bild från instagram). Foto: JOHANNES BAH KUHNKE / AP TT NYHETSBYRÅN

– Jag hoppas att de konservativa kan stå emot dessa krafter. Sverigedemokraterna har aldrig stuckit under stol med att de utmålar medier, som till exempel Expressen, som en av sina största fiender.

Medaljen till Arnault

I mediebevakningen av den utpekade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som i förra veckan dömdes mot sitt nekande för våldtäkt, har det cirkulerat en bild från 2015 där Bah Kuhnke i sin roll som kulturminister delar ut Nordstjärneorden till Arnault. En bild som hon inte har några särskilda känslor kring.

2015 tilldelades Jean-Claude Arnault Nordstjärneorden av Alice Bah Kuhnke (bild från instagram).

– Jag är övertygad om att utrikesdepartementet, som bereder såna här ärenden, hade gjort en annan bedömning om de vetat det alla vet idag. Jag blir inte illa berörd av bilden – jag blir mycket mer illa berörd av att läsa vittnesmålen i DN och de utdrag ur domen som jag har läst.

Hon är fortfarande kultur- och demokratiminister men får i praktiken – och enligt praxis – inte ta några nya politiska initiativ, något hon beskriver som "smått frustrerande".

– Jag får ändå utlopp för min ilska och vilja till förändring. Efter det här samtalet ska jag flyga till Bryssel och Luxembourg och kämpa för hbtq-personers rättigheter. Det får jag göra, efter att ha förankrat det i riksdagens partier och fått mandat att föra Sveriges talan.

Vill sitta i konstitutionsutskottet

På frågan om vem hon skulle föredra som eventuellt kommande borgerlig kulturminister vill hon inte nämna några namn.

– Det finns många kloka liberala krafter, jag vill inte peka ut någo specifikt. Problemet är att de stora investeringar vi har gjort kommer dras tillbaka, och det kommer att påverka kulturutövarna i vårt land.

Om Alice Bah Kuhnke tvingas bort som kulturminister har hon en plats i riksdagen, och skulle gärna vilja sitta i konstitutionsutskottet.

– KU är ett fantastiskt utskott där frågor kring våra grundlagar, rättigheter och vår mediepolitik samlas och bearbetas. Jag har min examen i statsvetenskap med inriktning mot svensk politik och förvaltning, så det har alltid varit något av en ungdomsdröm att få verka där.

 

Se hela samtalet i tv-spelaren ovan eller lyssna på podcasten nedan.

 

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV och en podcast. Varje vecka fördjupar Kultur-Expressen ett aktuellt ämne med kunniga kulturpersonligheter i studion. Programledare är växelvis Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Jens Liljestrand, biträdande kulturchef.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!