Loretto Villalobos är ny kritiker på Expressen Kultur. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMLoretto Villalobos är ny kritiker på Expressen Kultur. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Loretto Villalobos är ny kritiker på Expressen Kultur.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Blixa Bargeld. Foto: MAGNUS JÖNSSONBlixa Bargeld. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Blixa Bargeld. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Ur "Siegfried" på Kungliga Operan. Foto: MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER OUr "Siegfried" på Kungliga Operan. Foto: MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER O
Ur "Siegfried" på Kungliga Operan. Foto: MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER O
Ur "Siegfried" på Kungliga Operan. Foto: FOTO MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER OUr "Siegfried" på Kungliga Operan. Foto: FOTO MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER O
Ur "Siegfried" på Kungliga Operan. Foto: FOTO MARKUS GÅRDER / BILDEN FÅR ENDAST PUBLICERAS SOM PRESSBILD ELLER O
"Hamlet" på Teater Galeasen. Foto: MATS BÄCKER / TEATER GALEASEN"Hamlet" på Teater Galeasen. Foto: MATS BÄCKER / TEATER GALEASEN
"Hamlet" på Teater Galeasen. Foto: MATS BÄCKER / TEATER GALEASEN

"Har lyssnat på 'Siegfried' en miljon gånger"

Publicerad

Expressen Kultur utökar sitt stall med skickliga skribenter.

Nu börjar Loretto Villalobos, tidigare frilans på Aftonbladet Kultur, som ny teater- och operakritiker.

Välkommen till Expressens kultursida, Loretto Villalobos. Har du någon egen favoritkritiker? 

– Favorit och favorit... mer beundrar för kvalitéer jag själv vill ha.  

Claes Wahlin, till exempel, för sin enorma bildning. Sedan nestorpersonerna Leif Zern och Camilla Lundberg som besitter en kunskap som är levd och inte bara lärd. Och så du, för ditt oförtrutna sätt att driva rättvisefrågor inom kultursfären innan de ens trendade med en hashtag, som sexism och kolonialism.  

Har du någon egen favorittonsättare eller dramatiker?

Richard Wagner är ett tråkigt svar, men kommer alltid ha en plats i mitt lilla hjärta för "Siegfried" som jag har lyssnat på en miljon gånger.

William Shakespeare bara för "Hamlet", som är världens bästa pjäs. Bland samtida dramatiker Sarah Kane för att hennes texter är så våldsamma utan att stanna vid spekulation. 

Vilken är din senaste stora kulturella upplevelse?

– Min senaste kulturella upplevelse av det slaget som det finns ett före och ett efter från var en konsert i Paris tidigare i höstas med Blixa Bargeld tillsammans med Kiku och Black Cracker på Schweiziska kulturinstitutet. För en publik som bestod av högst 80 personer framförde de sin senaste platta som är en fusion mellan jazz, elektronika, hiphop och Bargelds återhållsamma pratsång som exploderar ut i hans välkända skrik. 

Vad ser du fram emot mest med att skriva just på Expressens kultursida?

– Att det är en miljö som verkar ha så skyhögt i tak samtidigt som bildning av det gamla slaget är så central. 

Har du någon hemlig superkraft?

– Jag är immun mot spoilers eftersom jag genomskådar berättelsers händelseförlopp och vändningar långt innan de skett. 

 

Gunilla Brodrej är redaktör för musik, scenkonst och ungkultur på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag