Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag har bekämpat sexism hela mitt vuxna liv

Komikern Mikael Tornving.
Foto: YLWA YNGVESSON

Komikern Mikael Tornving svarar på kritiken om att han är med i humorsällskapet Juvenalorden, som inte accepterar kvinnor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

HUMOR OCH SEXISM | REPLIK. Det är ett ganska högt tonläge i debatten nu. Enligt Kajsa Dovstads inlägg i Expressen i förra veckan ligger Grotescos avsnitt där manliga komiker övervakar och motarbetar kvinnliga kolleger nära sanningen. Som bevis framför hon att jag och Henrik Hjelt är med i Juvenalorden, ett sällskap som kännetecknas av ett djupt humanistiskt och respektlöst förhållningssätt till det mesta och där Tage Danielsson var den mest kände medlemmen.

Jag har inte varit aktiv där på 20 år men håller med om att Uppsalas studentvärld bör diskutera om det är rimligt att ha sällskap som bara är öppet för ett kön, det dräller nämligen av både manliga och kvinnliga sammanslutningar i Uppsala. 

Juvenalorden och humorn

Enligt Dovstad är Juvenalorden tillsammans med Lundaspexet ”viktiga plantskolor för svensk humor”. Vi kan väl titta på resultatet: Tage Danielsson dog 1985 och sedan dess har plantskolan fått fram två snubbar till "Parlamentet" och några frilansande manusförfattare. Inte särskilt imponerande. 

Det kan vara svårt att acceptera, men utanför studentlivet är Uppsala inte fullt så betydelsefullt som man inbillar sig när man är där. Jag förnekar inte att det finns strukturer och normer som gynnar män i de flesta fall och kvinnor i några. Men någon konspiration är det inte. Om jag får välja mellan att jobba med Anna Blomberg eller någon jag drack grogg med 1989 är valet enkelt.

Jag känner inte Kajsa Dovstad och hon känner inte mig, vilket inte hindrar henne att avsluta sin av rättfärdighet vibrerande drapa med: ”Mikael Tornving och Henrik Hjelt: Har ni någon anständighet? Lämna Juvenalorden! Humormännen får inte komma undan med tomt poserande”. 

Vilken sorts man föredrar du?

För mig är anständighet att behandla människor med respekt och att ingripa när någon beter sig illa. För Dovstad är det tydligen att man tillhör av henne godkända samfund. 

Jämställdheten är en frihetskamp för båda könen, som feministen Ida Östensson så klokt formulerade det för mig över en fika. Den kampen förs varje dag med uppmärksamhet och civilkurage på jobbet, bland vänner, hemma och i kön på Ica. Jag har fört den kampen i hela mitt vuxna liv och ibland klivit över gränsen för olaga hot. I den kampen är det inte tanken eller twittret som räknas, det är effekten av de små gnetiga handlingarna i vardagen.

Och apropå tomt poserande: Vilkens sorts man föredrar du, Kajsa Dovstad? En som gjorde spex med bara killar för 20 år sedan men som agerar när en människa blir utsatt för övergrepp – eller en som twittrar om feminism men vänder bort blicken när det blir skarpt läge?Mikael Tornving

Humormänniska


Mikael Tornving är komiker, programledare och skådespelare och medverkar i avsnittet "Ladies night" av humorgruppen Grotesco.