Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har alltid känt mig hotad av andra män”

Eric Schüldt och Daniel Sjölin.
Foto: OLLE SPORRONG
Kajsa Ekis Ekman, författare till boken ”Om könets existens”.
Foto: Joel Nilsson / Polaris

I jakten på manligheten går ”Två män i en podd” på strövtåg genom könsdebatter, erogena kroppszoner, feminiserade återvinningsstationer, vargmän och Metallica. 

– Du är väl stigmatiserad på grund av bristande manlighet? Säger Eric Schüldt till Daniel Sjölin. 

– Jag trodde det var hela den här poddens grundidé.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST. Daniel Sjölin har gjort bort sig på Facebook, menar han, när han konsulterat RFSU för att titta till sin könsidentitet i kölvattnet efter debatten om Kajsa Ekis Ekmans bok ”Om könets existens”. 

– Det tog ett långt tag innan jag förstod att den omdebatterade modellen för att definiera sig som ett visst kön, inte är gjord för idédebatt, utan för att rädda liv och hjälpa människor bort från ett lidande. Att modellen inte guidar just mig till en bekväm identitet är kokett. Jag behöver den ju inte för att överleva. Det var självcentrerat av mig att vilja passa in.

Däremot menar Sjölin att det samtidigt är begripligt att feministisk kritik rör just idé-perspektivet. Mannen är å sin sida inte hotad av ett kollektivt våldskapital hos kvinnor. Eric Schüldt håller från sitt perspektiv: 

– Så känner jag mig, säger Eric Schüldt. Jag har alltid känt mig hotad av andra män. Alltså svag.

Härvid kommer samtalet in på vad som kunde vara känslan av man. Daniel Sjölin misstänker att hans egen uppfattning hänger samman med det manliga könsorganets växelverkan mellan olika funktioner. 

Inte ens jaget har där längre något att säga till om.

– Vi har många erogena zoner, säger Daniel Sjölin. Nästan ingen av dem får mig att känna mig som man. En del känns som jag, eller upplöst jag, andra känns rent av kvinnliga – men en erogen zon sticker ut. Det är helt tydligt en man som tar över. Inte ens jaget har där längre något att säga till om. 

– Och då förstår man Freud, säger Eric Schüldt, och berättar om fallet ”Vargmannen”, där en pojke sett sina föräldrar ha sex och då såg sin pappas ansikte förvandlas till en varg. 

– Tänk om det finns något varglikt i mannens sexualitet? undrar Eric Schüldt. Tänk om det finns något grumligt i människan? Mitt sätt att närma mig min varg är att lyssna på väldigt hård musik. Så hur är då vår vargskötsel? Hur hantera vi vargen?

– Jag har haft min inhägnad på Kolmården i tjugo år så jag vet inte, säger Daniel Sjölin.


https://embed.radioplay.io?id=84666&country_iso=se

Sagt om "Två män i en podd"

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.