Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har aldrig varit någon antifeminist"

Horace Engdahl är aktuell med boken "Den sista grisen".
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Expressen Kulturs medarbetare, författaren Stig Larsson.
Foto: Mikael Sjöberg
Akademiledamoten Horace Engdahl.
Foto: Anders Wiklund / Scanpix /

Horace Engdahl anklagas för kvinnohat – av vännen Stig Larsson.

– Till och med jag reagerar på det här, säger han i podden "Cyril och Stig".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Scenen: En lägenhet på Rörstrandsgatan i Stockholm. På bordet en mikrofon.

I rollerna: Trenne författare och kulturpersonligheter, Cyril Hellman, Stig Larsson och akademiledamoten Horace Engdahl.

I det sjätte avsnittet av podcasten "Cyril och Stig" är Horace Engdahl – aktuell med aforismsamlingen "Den sista grisen" – gäst. Boken har redan fått en hel del uppmärksamhet, inte minst på grund av citaten som handlar om skillnaden mellan män och kvinnor. En särskild passage har etsat sig fast hos Stig Larsson. Han reciterar den:

"I en ung mans sinne finns det ett innersta rum. Och i detta finns det bara plats för en sak, nämligen för honom själv. I en ung kvinnas sinne finns det ett innersta rum. Och detta centrum är tomt. Hon är inte ens själv där. Hon sitter utanför och väntar på att någon ska fylla det."


LÄS MER: Kulturmannen Horace Engdahl på steroider

Fullbordad penetration

Stig Larsson (gladlynt, kamratlig ton): Till och med jag reagerar på det här. Det här var väl ändå ett steg för långt i misogynin?

Horace Engdahl (snabb, välartikulerad): De här tankarna har kommit till mig på det sätt de står på sidan. Jag har hört det här talas inom mig, men inte på något hallucinatoriskt sätt. Det är ett klarhetsögonblick som har kommit till mig.

Ett annat stycke som snabbt fick vingar, är det om sex: "Den fullbordade penetrationen är evigt ett nederlag för kvinnan och en seger för mannen."

Stig Larsson (mumlande, stigande uppskattning): Det är ju helt enkelt ett faktum att kvinnan förlorar i värde på att knulla runt. Hon blir helt enkelt mindre åtråvärd för då anses hon inte vara någon större match. Och vad är det för konstigt med det? Det vet ju varenda skolunge.

Horace Engdahl (ett styng av hån?): Visst, men man får inte säga det. Och det är väl därför jag blir kallad mansgris, för att jag säger det högt.


LÄS MER: 10 fläskiga citat från Horace Engdahls bok

Ingen antifeminist

Så vindlar konversationen vidare; Från Horace och Liv Strömquists kulturprogram för SVT till anklagelserna om mansplaining. En stund senare bryter den tredje mannen in i samtalet.

Cyril Hellman (skjutjärnsrösten): Finns det något i den feministiska kampen som tilltalar dig?

Horace Engdahl (allvarlig): Jag har ju levt med feminismen väldigt länge. Jag har aldrig varit antifeminist, det vill jag verkligen understryka. Jag känner den yngre feminismen sämre, för den är annorlunda.

Den sista frågan handlar dock om något helt annat.

Cyril Hellman (nyfiken): Finns det någon hypotetisk chans att Bob Dylan eller Leonard Cohen skulle få Nobelpriset?

Horace Engdahl (avvaktande): Det betraktar jag absolut som en rimlig möjlighet, men jag kan inte uttala mig om sannolikheten för det. Då skulle jag bryta mot våra sekretessregler.

Lyssna på hela avsnittet av podden "Cyril och Stig".


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.