Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag följer gärna Wallensten in i ett hälsosammare 2021

Anders Wallensten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Bonnier Fakta
Jens Liljestrand.
Foto: OLLE SPORRONG

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten är aktuell med en bok om hälsa och livsstil.

Jens Liljestrand följer gärna den uppskattade läkaren och friskusen i hälarna in i 2021.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Det var kvinnor på sociala medier som först, i mer eller mindre rumsrena ordalag, började tala om ”hunken” på Folkhälsomyndigheten. Med detta avsågs då inte i första hand den chinos-klädde och glasögonprydde statsepidemiologen Anders Tegnell utan hans yngre kollega med samma förnamn. Anders Wallensten nådde snabbt internationell ryktbarhet för sina rakbladsskarpa käklinjer, gråsprängda stubbskägg och alfa-varg-utstrålning.

Att denne Wallensten, till yrket läkare och epidemiolog med inriktning inom allmänmedicin och folkhälsa, skulle kröna mardrömsåret 2020 med att ge ut sin egen livsstils-peppiga hälsobok, låter nästan som ett skämt. Men nu är boken här och Wallensten har i en omtalad intervju i Dagens Nyheter lanserat den genom att generöst berätta om hur han själv gör för att hålla sig i form, en rutin som inkluderar dagliga cykelturer på 3 mil, ståmöten, kajakpaddling och träningspass i skogen ”om det finns tid, annars någon form av rörelseträning medan maten är i ugnen”.

Anders Wallensten rör sig gärna i skog och mark.
Foto: Maja Wallensten / Bonnier Fakta

Det är alltid lätt att ironisera över personer som inte bara råkar vara löjligt begåvade, vackra och framgångsrika utan dessutom har fräckheten att försöka pådyvla sin omgivning goda råd. Att Wallensten dessutom påstår sig ha skrivit boken på sin fritid före pandemin och hävdar att den inte alls har något att göra med hans roll som biträdande statsepidemiolog, framstår som aningen provocerande i en tid när covid-19 skördar liv och vården går på knäna.

Men det vore dumt om tajmingen och avsändaren stod i vägen för det på många sätt kloka synsätt som förmedlas i denna bok. Wallensten utgår från forskning om människans evolution och hur våra kroppar och själar har formats av de många tusentals åren som jägare och samlare. Grunden i hans filosofi är att vårt moderna samhälle gör det för enkelt för oss att äta onyttig mat, dega i soffan och scrolla på våra telefoner.

De goda råden – ta trapporna i stället för hissen, ät mindre skräpmat, lev med någon du gillar och gå för guds skull och lägg dig i tid i stället för att moffa tv-serier – är knappast särskilt originella, och framstår kanske just därför som odiskutabelt rimliga.

Det är fåfängt att hoppas att 2021 blir året då vi loggar ut från doktor Wallensten och hans hårt prövade kolleger.

Här finns alltså gott om nyårslöften att välja eller vraka för den som vill förbättra sina chanser att överleva 2021. Själv fastnar jag för den själsliga biten och undvikandet av det Wallensten kallar ”hjärnstress”. En god idé, menar han, är att ”sanera” sin mentala tillvaro från diverse onödig belastning. Som exempel föreslår han att alltid bära samma typ av kläder, alltid ta det vegetariska alternativet till lunch och alltid köpa varor av samma märken – för att slippa välja.

Han påpekar också att vårt ständiga scrollande i nyhetsflödet, triggat av ideliga plinganden från pushar och notifikationer, stressar sönder våra hjärnor och långsiktigt skadar vår hälsa.

”I många fall kan man inte göra något av informationen annat än att bli rädd eller upprörd”, skriver han och sätter, möjligen omedvetet, fingret på den hjärnstressande oro som pandemiårets dagliga presskonferenser har vållat miljontals svenskar.

Det är dock fåfängt att hoppas att 2021 blir året då vi loggar ut från doktor Wallensten och hans hårt prövade kolleger. Som denna mycket effektiva boklansering visar, lär de säkerligen ha en plats i våra tv-rutor, radiointervjuer, kändisreportage och, för den delen, fantasier under överskådlig framtid.


SAKPROSA

ANDERS WALLENSTEN

Hälsogåtan. Evolution, forskning och 48 konkreta råd

Bonnier fakta, 256 s.


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=77296&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.