Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag fick ett brev från Putins fånge

Historikern och människorättsaktivisten Jurij Dmitrijev dömdes till 15 års fängelse.
Foto: Vladimir Larionov / TT NYHETSBYRÅN
Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Historikern och människorättsaktivisten Jurij Dmitrijev dömdes strax före jul till 15 års fängelse.

Stig Fredrikson fick ett handskrivet brev från häktet i Karelen som visar att han inte har gett upp hoppet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Ett brev. Det kom ett brev. Skrivet för hand, i häktet i Petrozavodsk i Karelen. Det var från Jurij Dmitrijev, historikern och människorättsaktivisten som strax före jul dömdes till 15 års fängelse. Det hade granskats av censuren, men det kom i alla fall fram, som ett elektroniskt telegram.

Dmitrijev dömdes för sexuellt utnyttjande av barn, det handlade om hans adoptivdotter som var svårt undernärd när hon kom till familjen Dmitrijev vid tre års ålder. Dmitrijev tog sedan bilder av henne, för att kunna dokumentera hur hon gick upp i vikt.

Men anklagelsen var påhittad. I själva verket dömdes Dmitrijev för sitt outtröttliga arbete under mer än tjugo års tid för att ha grävt ut massgravar i Karelen där tiotusentals offer för Stalins utrensningar 1937-1938 kastades, efter att ha avrättats med ett nackskott.

Dmitrijev och hans medarbetare lyckades också identifiera många av offren, så länge arkiven var öppna, och kunde på så sätt återbörda dem, och minnet av dem, till deras familjer. Dmitrijev var också ordförande i Karelens avdelning av Memorial, Rysslands viktigaste frivilligorganisation för mänskliga rättigheter, som stängdes ner av ryska domstolar före årsskiftet.

Protest i försvar av Memorial.
Foto: TOMASZ GZELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tack vare Dmitrijevs forskning kunde även bödlarna, och deras efterlevande, börja identifieras. Och detta var vad Dmitrijev egentligen dömdes för. I Putins Ryssland får ingen skugga falla över säkerhetstjänsten, oavsett om den kallas NKVD som under Stalin, eller FSB, som under Putin. I Putins Ryssland ska det inte längre grävas i de brott som begicks i det förflutna. Bara de ärorika kapitlen i historien ska uppmärksammas. Och det historiska minnet är det staten, inte enskilda forskare, som har hand om.

I stället tog staten hämnd på honom genom att döma honom till ett straff som många fruktar är en dödsdom.

Egentligen borde Jurij Dmitrijev ha fått en medalj av den ryske presidenten för sitt arbete i Karelen. Egentligen borde han ha lett en sanningskommission med uppgift att en gång för alla göra upp med sovjetstatens brott mot det egna folket.

I stället tog staten hämnd på honom genom att döma honom till ett straff som många fruktar är en dödsdom. Men Dmitrijev själv har inte gett upp hoppet. Det visar brevet till mig. Tack för era ord av medkänsla, stöd och solidaritet. Nu för tiden är detta värt mycket, skrev han. 

Om Jurij Dmitrijev ska överleva sitt långa fängelsestraff behöver han allt stöd han kan få från omvärlden. Brevet från häktet i Petrozavodsk visade att han åtminstone än så länge kan kommunicera med omvärlden.


Stig Fredrikson är journalist, författare och medarbetare på Expressens kultursida.”Jag vet ingenting osexigare än avund”

KULTURKRIGET. Daniel Sjölin möter Horace Engdahl i ”Kulturkriget” för att prata om den värsta dödssynden. ”För mig är avunden en råtta”, säger Horace Engdahl.