Salomon Schulman, läkare och krönikör i Kvällsposten Kultur. Foto: Gunnar LundinSalomon Schulman, läkare och krönikör i Kvällsposten Kultur. Foto: Gunnar Lundin
Salomon Schulman, läkare och krönikör i Kvällsposten Kultur. Foto: Gunnar Lundin
Skribenten Negar Josephi. Foto: Mikael SjöbergSkribenten Negar Josephi. Foto: Mikael Sjöberg
Skribenten Negar Josephi. Foto: Mikael Sjöberg
Samuel Nudel, aktiv i SKMA:s ungdomsnätverk.Samuel Nudel, aktiv i SKMA:s ungdomsnätverk.
Samuel Nudel, aktiv i SKMA:s ungdomsnätverk.

'Jag får bära korset för alla mina trosfränder'

Publicerad

Det är sämre med den mentala friheten i Sverige än i Israel.

Salomon Schulman har ledsnat på att bli kritiserad för israeliska övergrepp.

Dispyten mellan Negar Josephi (9/3) och Samuel Nudel och Elias Tuffaha (11/3) för tankarna till två rabbiner som strax efter Jesu tid tvistade i lärofrågor. Efter många år avgjordes att bägge hade rätt, men den milde av dem skulle man rätta sig efter.

Jag gillar Israel. Även om jag hyst kritiska tankar till landets politik.

Jag gillar Sverige. Även om jag hyst kritiska tankar till landets politik.

Ingen hånar mig för min inställning till Sverige.

Däremot beträffande Israel. Hur många gånger har man inte gått på mig för det man uppfattat som israeliska övergrepp?

Det kan komma på en tillställning då vi sitter och skrattar och har kul.

Som en blixt från en klar himmel, som i korsfästelsedagens mörkaste minut, utbrister plötsligt min bordsgranne att Israels politik är åt fanders.

Jag frågar vad det har med mig att göra - och som den självklaraste saken i världen framhäver vederbörande att jag är ju jude. Länge ryckte jag på axlarna och betonade att förvisso är jag jude men inte sionist. Som de flesta visste hade jag skrivit på upprop där det underströks att vi radikala judar och palestinier tog avstånd från ockupationspolitiken.

Det sades för döva öron.

Netanyahu var fascist, hans land var ett imperialistiskt brohuvud och dessutom rena apartheiden, meddelades mig. Jag fick bära korset för alla mina trosfränder.

 

LÄS MER: Omöjligt att skilja på judar och staten Israel


Efter att ha bevisat min israelkritiska hållning och den Andre ändå fortsatte att mala på avbröt jag samtalet.

Vändpunkten kom när en av 68-radikalerna i Lund i min mors närvaro (med Auschwitz, Sachsenhausen och Ravensbrück fastbrända i själen), kallade mig för judesvin. En rak höger och han låg på marken och grymtade likt en stucken gris. En bil närmade sig. Min mor skrek ut sin förbannelse på jiddischsvenska: "Tjeyr eyver han, kör över honom!"

Sedan dess har jag behandlat dylika antirasister - de har av någon anledning alltid tillhört vänstern - på detta entydiga vis. Jag kommer från Möllevången där man både ger och tar stryk. Aldrig predikningar om sex miljoner mördade judar över mina läppar.

När dåvarande ärkebiskopen K G Hammar ställde in ett tal på Förintelsedagen på grund av Israels konflikt med Gaza förstod jag att det torftigt sammanblandade Israel- och judehatet fått politiskt-religiösa övertoner.

 

LÄS MER: Farligt att blanda ihop judar och Israel

 

Jag brukar åka till Israel för att avnjuta människors värme och nyfikenhet. Deras intresse för Bergmanfilmer, och somligas tycke för Strindberg, gläder en judisk viking som mig. Att de sedan föredrar Abba framför Abbas, gnäggar jag gott åt.

Med tiden har jag förstått att den mentala friheten i det Heliga landet är vida större än i Landet Lagom.

Visst är det en tragedi att den israeliska vänstern gång på gång har misslyckats med att liera sig med sina likar på den palestinska sidan. Judehatet är utbrett i Gaza, för fanatikerna är "religionen ett opium för folket". Dessutom torde deras tacksägelser över Margot Wallströms feministiska utrikespolitik smaka beskt bland de av teokratin förtryckta kvinnorna.

Israel känns numera fint för mig som jude. Jag hoppas att palestinierna kommer att tycka detsamma om sin blivande stat som förhoppningsvis lever i fred med den judiska.

Salomon Schulman
Salomon Schulman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag