Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jag erkänner – jag väcker känslor

Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Isobel Hadley-Kamptz skriver att moderaten Hanif Bali är en sämre version av Donald Trump i sin debattstil. 

Här svarar han på kritiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | NÄTHAT. Jag vill fullständigt erkänna mig skyldig till anklagelserna som riktas mot mig från Isobel Hadley-Kamptz i Expressen Kultur.

Kom ihåg att denna inkvisition som initierades av Hadley-Kamptz kompis Moa Berglöf gentemot mig, Ivar Arpi och Alice Teodorescu inte har någonting med meningsskiljaktigheter om migration och dess efterföljande verkningar att göra. Dessa anklagelser är inte offentlig concern trolling. Det har med det goda samtalet att göra. Det är en ren slump att det råkar vara just oss tre som pekas ut.

Väcker känslor

Så på den första anklagelsepunkten att jag anspelar på människors känslor svarar jag: skyldig. Jag har gjort mig skyldig till att väcka känslor hos min publik, förvisso är det punkt 1A i retoriken men det är något goda politiska talare alltid undviker att göra. 

Tänk om det offentliga samtalet skulle vara effektsökande på det sättet, vi skulle ha politiker som anklagar varandra för fiskande i grumliga vatten, partiledare som drar enskilda sjukskrivningsfall i tv-debatter och bilder på drunknade barn skulle användas som klubba i migrationsdebatten.

Tur att det bara är jag. Räcker med en korsfästning så är vi tillbaka till det goda samtalet.

Får hat och hot

Som debattör får man tyvärr motta mycket hat och hot. I skrivande stund har jag och min flickvän mottagit våldtäktshot i snart tre månader efter att Expressen valt att just feltolka ett yttrande jag gjort, hoten från afghanska migranter tog ny fart för tre veckor sedan när SVT gjorde detsamma. Att lägga ansvaret på SVT eller Expressen för deras ”svans” och ”trollarmé” skulle alla tycka vore ett felslut. Men så klart full rimligt när Hadley-Kamptz gör det med mig.

 

LÄS MER: Jonan Anderberg: Terroristernas nyttiga idioter sitter i riksdagen

"Moderaterna låter Bali hållas"

På punkt nummer två, att ”Moderaterna låter mig hållas” erkänner jag mig skyldig igen. Den inkvoterade blatten som kan kastas bort som en använd trasa efter man torkat av sig med honom efter smutsgörat är en kraftig meme. 

En alternativ tanke är att medlemmar och företrädare uppskattar att jag producerar politik, åker land och rike runt för att förankra detta och är redo att försvara denna politik offentligt.

Det är kanske den mest skrämmande tanken, inte att jag är en sämre version av Donald Trump, utan att jag kanske är en bättre version av mina motståndare. För detta erkänner jag mig skyldig. Mea culpa. Mea culpa maxima.

 

Läs Isobel Hadley-Kamptz krönika: Hanif Bali är en sämre version av Donald Trump

 

Hanif Bali är riksdagsledamot och ledamot i Moderaternas partistyrelse.