Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blir arg för jag vet att de har rätt”

Daniel Sjölin och Eric Schüldt.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Shutterstock

Är det kastrationsångest som gör att Daniel Sjölin angriper Eric Schüldt och den samtida svenska kristendomen när han får problem med en erotisk scen i sitt skrivande? 

I veckans ”Två män i en podd” blir bataljen hård om tro, andlighet och intimitet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODCAST.  Daniel Sjölin vill ägna samtalet åt oralsex och Joel Halldorf, medan Eric Schüldt hellre talar om hur det känns bli kränkt när någon kallar honom långsam. 

– Jag blir arg för jag innerst inne vet att de har rätt, och att jag försöker skylla ifrån mig, säger Eric Schüldt och berättar om hur nära döden han var när han alltför långsamt försökte köra om en långtradare. Tillbudet blev symboliskt. 

Daniel Sjölin menar sig tvärtom lida av lillebrorskomplex, han blir kränkt när han upplever orättvisa beskyllningar. Med detta i potten angriper han sen både Karl Ove Knausgård, Joel Halldorf och andra tänkare som påstår att det sekulära samhället har fått människan att förlora andligheten.

Jag blir arg för jag innerst inne vet att de har rätt, och att jag försöker skylla ifrån mig.

– Det är bara ett sätt att skylla ifrån sig, säger Daniel Sjölin. 

– Människans disposition för andlighet har inte förändrats, det har däremot kristendomen gjort, som blivit esoterisk och elitistisk. Jag måste kunna fråga vilket av Adams revben som Eva skapades av utan bli idiotförklarad.

– Du måste förstå att de där frågorna är perifera, säger Eric Schüldt, och våga tänka att Gud finns till för just dig. 

Med litet tålamod lyckas Eric Schüldt lotsa in denna upprördhet på en viktig punkt som handlar om att kyrkan har sekulariserats och att det är ett stort problem. 

Men hur gick det då med den erotiska scenen som Sjölin försökte gestalta?

– Du är barnslig, säger Eric Schüldt. 

På det har Daniel Sjölin inget svar.  

https://embed.radioplay.io?id=83771&country_iso=se

Sagt om ”Två män i en podd”

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.