Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag blev indragen i en kärlekshistoria"

Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Sigge Klemetz
Erich Schüldt. Foto: Dan Hansson / Svd / Tt

Hon vara bara fem veckor gammal när hon mötte Jesus för första gången.

I podden "60 minuter" berättar ärkebiskop Antje Jackelén om sin gudstro.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på Antje Jackelén är gäst i senaste "60 minuter"

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app Prenumerera i podcast app

Den trogne lyssnaren vet att Eric Schüldt ofta närmar sig religionen i podden "60 minuter". När han i det senaste avsnittet möter Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén får han sitt lystmäte.
I ett vindlande samtal rör de sig från frågan om tid och evighet till den pågående debatten om hur en ny kyrkohandbok ska se ut. Men det börjar i ärkebiskopens egen relation till Gud:
– Det var nog Jesus som mötte mig först. Jag blev konfirmerad rätt tidigt och jag har ett starkt minne från själva konfirmationsgudstjänsten. Prästen citerade ur pastoralbreven: "Gud har börjat ett gott verk i er, och kommer också att fullkomna det." Det gick in i mig, säger Antje Jackelén och fortsätter:
– I dag, med min teologiska kunskap, skulle jag säga att det var en erfarenhet av nåd. Jag var indragen i en kärlekshistoria.

 

LÄS MER: Tacka fan för Svenska kyrkans öppna portar

Löftet om evigt liv

Eric Schüldt undrar om inte kyrkans löfte om evigt liv är det bästa argumentet för att locka nya medlemmar. Men ärkebiskopen är inte lika säker.
– Det är inte alls lätt att tala om det i dag. Vi har överhuvudtaget svårt med begreppet evighet. När man förlorar evigheten får man kronisk tidsbrist. Då får man den här upplevelsestressen också, säger hon.
De närmar sig också frågan om en ny kyrkohandbok. Förnyelsearbetet med boken, som anger ordning och innehåll för de olika gudstjänsterna, har lett till en stundtals het diskussion på landets kultursidor.
– Hur mycket tuggmotstånd vågar vi bjuda på? Bibelreferenser som ingen förstår kan antingen verka avskräckande. Men om inte vi talar om bibeltexterna, vem tusan ska göra det då, säger Antje Jackelén.

 

LÄS MER: Rädda kyrkohandboken för svenskans skull

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!