Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: JESSICA SEGERBERG / JESSICA SEGERBERGMartina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: JESSICA SEGERBERG / JESSICA SEGERBERG
Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: JESSICA SEGERBERG / JESSICA SEGERBERG
Ebba Witt-Brattström är professor, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMEbba Witt-Brattström är professor, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ebba Witt-Brattström är professor, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag betackar mig för ditt systerskap, Ebba

Publicerad

Ebba Witt-Brattström är rädd att "kvinnan" är på väg att avskaffas. 

Martina Montelius synar hennes och Kajsa Ekis Ekmans ihåliga argument.

IDÉDEBATT | FEMINISM. Det enda som tycks konstant, i livet såväl som i den politiska debatten, är skräcken för utveckling. Även i de mest progressiva av kretsar, som exempelvis den feministiska rörelsen, finns alltid spår av revirtänkande, och i värsta fall närmast obegripligt sipp positionering. 

Det senaste exemplet är Ebba Witt-Brattströms flammande försvarstal på denna sida för Kajsa Ekis Ekmans betänksamhet inför transpersoners vilja att ta plats i världen och språket. 

#Metoo

Just när vi har kommit överens om att systerskap är viktigt, med framgångarna för #metoo och allt, ska vissa som är födda med penis komma och påminna om att de också är kvinnor. Att de också utsätts för sexuella övergrepp, våld och diskriminering. Samt att de finns, även juridiskt. Varför kan inte allt vara som vanligt? Man tittar på sin kropp, ser ett par bröst, noterar att man har eller har haft mens – alltså är man en kvinna. 

Problemet är ju att det inte är detta som är “som vanligt”. Transpersoner har givetvis alltid existerat, precis som homo- och bisexuella människor. Det har alltid varit så att en kvinna inte måste vara en som har snippa, kjol och komplicerade relationer med män. 

 

LÄS MER – Ebba Witt-Brattström: Är det feminism att avskaffa kvinnan?

Tiina Rosenberg

Däremot har fler människor, till exempel fler sorters kvinnor, börjat ta plats i offentligheten, i yrkeslivet, i lagstiftningen och i vardagen. Detta beror till stor del på den förhatliga identitetspolitiken, och på de individer Witt-Brattström föraktfullt benämner “queer- och transligan”. 

Ja, det beror till och med i viss mån på Tiina Rosenberg, Witt-Brattströms gamla ärkefiende från Fi:s konfliktfyllda tillblivelse. Hon och andra forskare har bidragit till att flytta fram positionerna för kvinnor som inte låter sig infogas i det traditionella sättet att uttrycka kvinnlighet. Kvinnor som kanske rentav är födda med manliga könsorgan. 

 

LÄS MER – Tiina Rosenberg: Kajsa Ekis Ekmans feminism är förtryckande

Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman skriver tämligen häpnadsväckande i Aftonbladet 8/2: “Om en man säger att han är en kvinna och en kvinna säger att han inte är det, är det i dag hans tolkning som gäller, inte hennes.” 

Med andra ord: en transpersons egen bedömning av vem hen är borde inte gälla, enligt Ekman. Någon annan, exempelvis en kvinna, borde ha rätt att säga: “Nej, du är inte en av oss. Du approprierar bara.” 

Kajsa Ekis Ekman.Foto: EVA LINDBLAD / PRESSBILD LEOPARD FÖRLAG

Ebba Witt-Brattström ansluter sig till samma tankemodell när hon menar att strävan efter att inte exkludera transpersoner urholkar själva begreppet “kvinna”. Det är en djupt reaktionär och okunnig förnekelse av andra kvinnors mänsklighet. 

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Människan är inte fri att välja sin identitet

Människor – inte kromosomer

Den som grundligt informerat sig om könsutredningar och -korrigeringar kan sluta sig till att sådant inte görs smärtfritt, eller i en handvändning, i akt och mening att ta sig in i andras hygienutrymmen och generella underordning. Det finns gedigen forskning att tillgå när det gäller den belägenheten, för den som är intresserad. 

Även vi som inte är transpersoner kan ha stor nytta av att bilda oss på området. Själv vill jag inte tillhöra ett systerskap som vänder sitt ansikte från kvinnor som inte liknar mig tillräckligt. 

Kromosomerna kvittar mig lika. Berätta vem du är i stället.

 

 

Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Ibland är man ledsen ibland är man glad".

Läs fler texter av Martina Montelius här. 

 

I tv-spelaren visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Programmet finns också som podcast.

 

Relaterade ämnen
Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag