Jag betackar mig för ditt systerskap, Ebba

Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: JESSICA SEGERBERG / JESSICA SEGERBERG
Ebba Witt-Brattström är professor, författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ebba Witt-Brattström är rädd att "kvinnan" är på väg att avskaffas. 

Martina Montelius synar hennes och Kajsa Ekis Ekmans ihåliga argument.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IDÉDEBATT | FEMINISM. Det enda som tycks konstant, i livet såväl som i den politiska debatten, är skräcken för utveckling. Även i de mest progressiva av kretsar, som exempelvis den feministiska rörelsen, finns alltid spår av revirtänkande, och i värsta fall närmast obegripligt sipp positionering. 

Det senaste exemplet är Ebba Witt-Brattströms flammande försvarstal på denna sida för Kajsa Ekis Ekmans betänksamhet inför transpersoners vilja att ta plats i världen och språket. 

#Metoo

Just när vi har kommit överens om att systerskap är viktigt, med framgångarna för #metoo och allt, ska vissa som är födda med penis komma och påminna om att de också är kvinnor. Att de också utsätts för sexuella övergrepp, våld och diskriminering. Samt att de finns, även juridiskt. Varför kan inte allt vara som vanligt? Man tittar på sin kropp, ser ett par bröst, noterar att man har eller har haft mens – alltså är man en kvinna. 

Problemet är ju att det inte är detta som är “som vanligt”. Transpersoner har givetvis alltid existerat, precis som homo- och bisexuella människor. Det har alltid varit så att en kvinna inte måste vara en som har snippa, kjol och komplicerade relationer med män. 


LÄS MER – Ebba Witt-Brattström: Är det feminism att avskaffa kvinnan?

Tiina Rosenberg

Däremot har fler människor, till exempel fler sorters kvinnor, börjat ta plats i offentligheten, i yrkeslivet, i lagstiftningen och i vardagen. Detta beror till stor del på den förhatliga identitetspolitiken, och på de individer Witt-Brattström föraktfullt benämner “queer- och transligan”. 

Ja, det beror till och med i viss mån på Tiina Rosenberg, Witt-Brattströms gamla ärkefiende från Fi:s konfliktfyllda tillblivelse. Hon och andra forskare har bidragit till att flytta fram positionerna för kvinnor som inte låter sig infogas i det traditionella sättet att uttrycka kvinnlighet. Kvinnor som kanske rentav är födda med manliga könsorgan. 


LÄS MER – Tiina Rosenberg: Kajsa Ekis Ekmans feminism är förtryckande

Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman skriver tämligen häpnadsväckande i Aftonbladet 8/2: “Om en man säger att han är en kvinna och en kvinna säger att han inte är det, är det i dag hans tolkning som gäller, inte hennes.” 

Med andra ord: en transpersons egen bedömning av vem hen är borde inte gälla, enligt Ekman. Någon annan, exempelvis en kvinna, borde ha rätt att säga: “Nej, du är inte en av oss. Du approprierar bara.” 

Kajsa Ekis Ekman.
Foto: EVA LINDBLAD / PRESSBILD LEOPARD FÖRLAG

Ebba Witt-Brattström ansluter sig till samma tankemodell när hon menar att strävan efter att inte exkludera transpersoner urholkar själva begreppet “kvinna”. Det är en djupt reaktionär och okunnig förnekelse av andra kvinnors mänsklighet. 


LÄS MER – Joel Halldorf: Människan är inte fri att välja sin identitet

Människor – inte kromosomer

Den som grundligt informerat sig om könsutredningar och -korrigeringar kan sluta sig till att sådant inte görs smärtfritt, eller i en handvändning, i akt och mening att ta sig in i andras hygienutrymmen och generella underordning. Det finns gedigen forskning att tillgå när det gäller den belägenheten, för den som är intresserad. 

Även vi som inte är transpersoner kan ha stor nytta av att bilda oss på området. Själv vill jag inte tillhöra ett systerskap som vänder sitt ansikte från kvinnor som inte liknar mig tillräckligt. 

Kromosomerna kvittar mig lika. Berätta vem du är i stället.Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Ibland är man ledsen ibland är man glad".

Läs fler texter av Martina Montelius här. 


I tv-spelaren visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Programmet finns också som podcast.