Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag är helt golvad av hur bra hennes bok är"

Foto: ALAMY/STELLA PICTURES

Är du på jakt efter den perfekta julläsningen? 

Expressen Kulturs kritiker tipsar om hårda klappar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Helena Granström.
Foto: OLLE SPORRONG

HELENA GRANSTRÖM

Andreas Malm ”Corona, klimatet och det kroniska nödläget”

Nu när ännu en smittvåg, trots massvaccination och restriktioner, tycks vara under tilltagande, kan det kanske vara tillfälle att borra lite djupare i frågan om pandemins sammanhang – ett företag som mycket väl kan ända i slutsatsen att en verkligt kraftfull smittskyddspolitik, i synnerhet på lite längre sikt, inte i första hand inbegriper andningsskydd och handsprit, utan snarare stopp för avskogning, monokulturer och växthusgasutsläpp.

Brian Greene ”Till tidens slut”

Brian Greenes populärvetenskapliga geni, som hittills varit förbehållet dem som intresserar sig för den moderna fysikens mer tekniska detaljer, tar sig i denna bok an inte bara universums ändlighet, utan också människans – liksom hennes försök att undkomma den genom att upprätta sin egen evighet med språkets och konstens hjälp. Varför inte läsa den sida vid sida med stjärnfilosofen Martin Hägglunds debutverk ”Kronofobi”, en annan reflektion över människans flyktförsök från sin egen förgänglighet, som kommer i nyutgåva nu i december.

Donald Hoffman ”Dold verklighet”

Det vi upplever med våra sinnen skulle väl de flesta av oss kalla verkligheten, om än i lätt förvanskad och ofullständig form. Men kanske har de flesta av oss fel. Kanske är det vi upplever med våra sinnen, inklusive basala kategorier som tid och rum, ingenting annat än ett system av evolutionärt användbara konstruktioner – som i och för sig kan representera objekt i verkligheten, men som är lika lite identiska med dem som ikoner på en dataskärm är identiska med webbläsare och ordbehandlare. Hoffmans bok, som hämtar sitt material från såväl fysik som perceptionsforskning och kognitionsvetenskap, kan bäst beskrivas som en metafysisk thriller, bara mer gastkramande ju mer övertygande argumentet blir.

Jonas Gardell.
Foto: OLLE SPORRONG

JONAS GARDELL

Mian Lodalen ”Lesbiska ligan”

Jag är helt golvad av hur bra Lodalens bok om flator i 40-talets Sverige är. Hon ger dessutom butch-flatan en välförtjänt plats i Svensk litteratur. Bra jobbat!


Den perfekta jullovsläsningen.
Therese Bohman.
Foto: YLWA YNGVESSON

THERESE BOHMAN

Lars Vilks ”Nimis”

Lars Vilks sista bok är berättelsen om hans mest älskade verk, det monumentala svartbygget Nimis vid Kullaberg. Här ryms processerna mot myndigheter och konstnärens hårda arbete med underhåll i både text och bild. En rolig bok, och mot bakgrund av Vilks tragiska bortgång i höstas, djupt rörande.

Jakob Christensson ”Vattenvarelser”

I en mycket vacker bok tecknar idéhistorikern Jakob Christensson porträtt av tolv vattenlevande djur. En lärd och vindlande kulturhistoria som binder ihop såväl människa och djur som det förflutna och nuet. Den perfekta jullovsläsningen.

Weekendavisen

En prenumeration på danska Weekendavisen är som att slå upp ett fönster mot kontinenten, mot en tillvaro där det förs ett bildat samtal av ett slags som är svårt att föreställa sig i Sverige. Plötsligt känns tillvaron lite större.

Victor Malm.
Foto: OLLE SPORRONG

VICTOR MALM

Andrés Stoopendaal ”Dunning-Kruger-effekten”

Jag kunde inte föreställa mig att någon svensk författare skulle vilja skriva en vild och festlig komedi om kulturkriget, men nu finns den. På riktigt. Och Jordan B Peterson är med. Jag har inte haft roligare med en roman i år. 

Katarina Frostenson ”A. Andra tankar”

Avslutningen (?) på Katarina Frostensons tronfallssvit är lika omistlig som de båda tidigare delarna. Hon är tillbaka bland radbrytningarna och visar – igen – att ingen får orden att leka och klinga och falla som hon. 

Stuart Jeffries ”Everything, all the time, everywhere. How we became postmodern”

David Bowie, Madonna, Jeff Koons, Margaret Thatcher, Netflix och Jean Baudrillard – där har vi postmodernismen. Eller det postmoderna. Som vi alla är del av, på något sätt. Stuart Jeffries förklarar och historiserar vårt samhälle bättre än de flesta.


Det är som att beskåda stjärnor som lyser fast de sedan länge har slocknat.
Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG

GUNILLA BRODREJ

Daniel Bergman ”Hjärtat”

Öppen, ärlig och sårig självbiografi i giganterna Käbi Laretei och Ingmars Bergmans skugga. Men han är pappa, kollega, patient och sjuksköterska också. ”Hjärtat” öppnar sig åt många håll.

Mats Jonsson ”När vi var samer”

Här står allt majoritetssamhället inte lärde sig i skolan. Det gör ingenting att den oupphörligen intressanta berättelsen om Jonssons samiska historia är snygg också. Och rätt rolig mitt i all förbannad skam, skuld och sorg. 

Judith Schalansky ”Förteckning över några förluster”

Sapfos kärlekssånger, den kaspiska tigern och hamnen i Greifswald. Allt har försvunnit, utplånats. Att läsa Schalanskys vackra litterära texter om det som gått förlorat är som att beskåda stjärnor som lyser fast de sedan länge har slocknat.


Joel Halldorf.
Foto: OLLE SPORRONG

JOEL HALLDORF

Alva Dahl ”Slå rot i förvandlingen: Gunnel Vallquists liv och livshållning”

Att svenska kulturpersonligheter blir katoliker är ingen ny trend, utan något som pågått länge. I denna lysande biografi skildrar Alva Dahl ett av dessa livsöden: akademiledamoten och Proust-översättaren Gunnel Vallquists. Boken bjuder på en annorlunda blick på det svenska kulturlivet, med lika stor känslighet för vikten av att ha vänner som kan tjata in en på rätt förlag (Sven Stolpe) som för övervägningar vid översättningar av fransk litteratur och Fader Vår.

Jacques Ellul ”Närvaro i modern tid”

Den franske filosofen och anarkisten Jacques Ellul hör till 1900-talets mest fascinerande tänkare när det kommer till frågor om modernitet och människans själ – inte minst teknologin och massamhällets utmaningar. Hans författarskap för tankarna till Ivan Illich, och i viss mån Simone Weil. Nu har hans klassiska ”La Présence au monde moderne” från 1948 nytryckts på svenska hos det lilla förlaget Spricka.

Ololph Bexell ”Teologiska fakulteten vid Uppsala universitet 1916–2000”

Universitetet förväntas stå för upphöjd objektivitet i en värld av politiska strider, men när professorn i kyrkohistoria Oloph Bexell skriver historien om teologen i Uppsala ser vi en institution präglad av politik: ministrar som lägger sig i professorstillsättningar, statliga utredningar, kyrkopolitiska skärmytslingar och mediastormar. Denna bok är ett storverk som inte bara ger en bred och djup förståelse av modern teologisk forskning – inklusive de ofta färgstarka karaktärer som bedrivit den – utan också skildrar den radikala omdaningen av svensk utbildning och förvaltning från 1960-talet.


En poetisk roman för vintertiden från den ständigt Nobeltippade norrmannen.
Amanda Svensson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN

AMANDA SVENSSON

Lea Ypi ”Free. Coming of age at the end of history”

Fantastisk skildring av att växa upp i stalinismens sista utpost i Europa, Albanien, och av hur världen plötsligt blev en annan när denna utpost föll 1990. 

Jon Fosse ”Det andra namnet”

En poetisk roman för vintertiden från den ständigt Nobeltippade norrmannen. För den som söker tröst, förlåtelse eller bara en påminnelse om att människan faktiskt kan vara en ljusvarelse. 

Jonathan Franzen ”Vägskäl”

Ny maffig roman om en skandinavisk-ättad familj i kris i den amerikanska mellanvästern, från författaren alla älskar att hata. Denna gång förlagd till 1970-talet, med kristen kolloverksamhet, maruijanablossande och gryende hemmafrufeminism. 


För en inspirerande jul.

Per Wirtén.
Foto: OLLE SPORRONG

PER WIRTÉN

Marie-Hélène Lafon ”En sons historia”

Lafon tillhör Europas finaste stilister och berättare. Hundra år släkthistoria på runt 150 sidor. Laddat av hemliga tystnader och historiska katastrofer med ett nära sinnligt språk. En bragd. Njut.

Rachel Cusk ”Andra stället”

Laddat drama med sex personer på isolerad plats: avsky, begär och längtan efter erkännande, att bli sedd och åtrådd. Hårt tillskruvat språk. Bli elektrifierad.

Annelien de Dijn ”Freedom. An unruly history”

Nederländsk historiker om den politiska frihetens idéhistoria. Angelägen uppgörelse med både konservatism och högerliberalism. Levande lättläst med spännande upptäckter. Kan läsas tillsammans med Helena Rosenblatts betydelsefulla ”The Lost History of Liberalism”. För en inspirerande jul.

Ulrika Kärnborg.
Foto: OLLE SPORRONG

ULRIKA KÄRNBORG

Kristina Sandberg ”En ensam plats”

Sandbergs starka text är ett Kinderägg: cancerjournal OCH släktkrönika. För oss som sluppit bröstcancer blir den en påminnelse om hur trasigt livet kan te sig för en överlevare.

Elin Cullhed ”Eufori”

Euforiskt glad är faktiskt året Augustvinnare, trots att den handlar om depp-prinsessan Sylvia Plaths sista år i livet. De erotiska scenerna är frustande nyskapande.

Karl Ove Knausgård ”Morgonstjärnan”

Från Hamsun till Stephen King. Knausgård är en överraskningarnas man. Här snickrar han intrig som en amerikansk best seller-författare och kryddar med sitt lyriska språk.

Ett pionjärverk där översättarna, de dolda gudarna, äntligen lyfts fram ur anonymiteten

Stig Fredrikson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

STIG FREDRIKSON

Nils Håkanson ”Dolda gudar”

Välförtjänt Augustpris. Ett pionjärverk där översättarna, de dolda gudarna, äntligen lyfts fram ur anonymiteten.

Kerstin Ekman ”Löpa varg”

Mästaren Ekman kan ännu. En passionerad jägare omvärderar både sin inställning till vårt mest hatade rovdjur och rovdriften på en av våra viktigaste tillgångar, skogen.

Klas Östergren ”Två pistoler”

Vad gjorde egentligen hovstallmästaren Munck under täcket när Gustav III äntligen fick till det med sin drottning Sofia Magdalena? Inte bara en festlig skröna, utan också en skrämmande påminnelse om pandemier som härjade även på den tiden.

De här 203 essäerna är en guldgruva – men känns ändå bara som en början.
Hynek Pallas.
Foto: OLLE SPORRONG

HYNEK PALLAS

​​Werner Herzog ”Att gå i kylan”

Mellan München och Paris är det 77 mil. Vintern 1974 avverkade regissören Werner Herzog sträckan till fots. Anteckningarna från de fyra veckorna publiceras nu för första gången på svenska och speglar Herzogs filmer: Viljestarka, underhållande och magiskt mänskliga.

Stig Björkman ”Uppenbarelseboken”

Är det någon svensk som ska pränta sitt filmliv på papper så är det Stig Björkman. Regissör, kritiker och vän med halva det gamla Hollywood. De här 203 essäerna är en guldgruva – men känns ändå bara som en början.

Armond White ”Make Spielberg great again”

Ett land behöver politiskt motvalls kulturkritiker. Hade Bulletin haft en kunnig filmkritiker kunde det ha sett ut som när amerikanen Armond White samlar sina texter om Steven Spielberg.

Boken tänder en eld i hjärtat: vi kan, vi människor, när vi sluter oss samman. Allt kan vi.
Rebecca Selberg.

REBECCA SELBERG

Kim Stanley Robinson ”The Ministry for the Future”

Nu kommer de, klimatromanerna, den ena mer dystopisk än den andra. Lägg dem åt sidan, varenda en, och ta fram Kim Stanley Robinsons magnifika framtidsfantasi i stället! Här finns den nämligen – förväntanshorisonten, den som blir synlig först om man riktar blicken nedåt, mot gatan, mot aktivisterna, och mot det Globala Syd. Boken tänder en eld i hjärtat: vi kan, vi människor, när vi sluter oss samman. Allt kan vi.

Ali Esbati ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya”

Full disclosure: jag känner Ali. Men jag tipsar inte om boken för att ställa mig in hos honom – man ställer inte in sig hos Ali Esbati. Jag tipsar om boken därför att vi alla har ett arbete att göra nu. Vi måste läsa vår samtid, tolka tecknen och fråga oss: Vad gör främlingsfientligheten? Vad leder rasismen till? Vad är den logiska slutpunkten för synen på migration och mångkultur som existentiellt hot? Esbati har skrivit en urstark berättelse som ger svaren.

Pål Brunnström och Matilda Svensson Chowdhury ”Queera historier från Malmö”

Vi har bara börjat teckna Sveriges queerhistoria, alltså berättelserna om hur hbtq-livet tett sig på olika platser och under olika perioder i vårt avlånga land. Här finns massor att veta för alla som är intresserade av kultur, historia och social förändring. Brunnström och Svensson Chowdhury har satt samman en fin bok om det queera Malmö, med berättelser om allt från populära cruisingplatser från första världskriget och framåt till 70-talets gaybarer och 00-talets queerpunkscen. En lokalt förankrad nationell angelägenhet, full av liv och drömmar.


Den perfekta julklappen för den som vill hålla artkunskaperna vid liv både genom den tunga vintern och när blomstertiden väl är här.
Tomas Bannerhed.
Foto: SOFIA RUNARSDOTTER / WEYLER

TOMAS BANNERHED

Lars Norén ”Avgrunden av ljus”

Coronan tog en av våra största poeter. Nu finns denna fantastiska volym med ett urval ur hans 17 diktböcker. Sprakande ordströmmar, avskalad sårbarhet.

Jan Hemmel ”Mot något land”

Om konstnären, författaren och seglaren Folke Dahlbergs bildvärld. Hans punktteckningar med tropiska, surrealistiska motiv är lika gåtfulla som makalösa.

Bo Mossberg och Lennart Stenberg ”Nordens flora”

Den perfekta julklappen för den som vill hålla artkunskaperna vid liv både genom den tunga vintern och när blomstertiden väl är här. Vacker och lärorik.


En ljus berättelse med mormor som hjärtegäst.
Salomon Schulman.
Foto: OLLE SPORRONG

SALOMON SCHULMAN

Ilya Kaminsky ”De dövas republik”

Ilya Kaminskys ”De dövas republik” är dramatisk poesi skriven i blodröda färger. Ett marionettspel om terrorns obarmhärtighet upphängd på sköra trådar. Rysk exil där verkligheten inte bara är historisk utan en möjlig framtid.

Banjamin Labatut ”En fruktansvärd grönska” 

Banjamin Labatuts ”En fruktansvärd grönska” som utspelas i vetenskapens värld mellan genialitet och galenskap. Eller är det en skönlitterär djupdykning i den moderna fysikens abstraktioner? Osäkerheten är större än Heisenbergs.

Mino Sham ”Maryam och Hjärtegästerna” 

Mino Shams ”Maryam och Hjärtegästerna” med Maryam som vägvisare mellan persisk och svensk kultur. En ungdomsbok om hybridtillvaron mellan det folkhemska och främmande som speglar en svenskhet i förvandling. En ljus berättelse med mormor som hjärtegäst.


Ända fram till jul tipsar Expressens kultursidas medarbetare om årets bästa julklappar.”Risken att dö hade varit större i ett annat land”

KULTURKRIGET. Är det rimligt att än en gång anpassa det vardagliga samhällslivet efter covid-19? Skulle inte vaccinen rädda oss? Det diskuterar journalisterna och författarna Johan Anderberg och Lisa Bjurwald i nya avsnittet av ”Kulturkriget”.