Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag är en av de ”ickevita” som bokdebuterar i vår

Amanda Gorman.
Foto: PAT BENIC/UPI/SHUTTERSTOCK / PAT BENIC/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Disneys ”Encanto”.
Foto: DISNEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Eddie Redmayne och Alicia Vikander i ”The danish girl”.
Foto: AGATHA A. NITECKA / AP FOCUS FEATURES
Sakine Madon.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Aftonbladets Nioosha Shams anser att ”rasifierade konstutövare” ska recenseras av andra rasifierade.

Sakine Madon varnar för ett sådant synsätt. 

KULTURDEBATT. Oscarsnominerade Eddie Redmayne, som spelade transpersonen Lili Elbe i ”The danish girl”, fick hård kritik. Han är ju cis. Efter liknande kritik hoppade den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld av uppdraget att översätta mörkhyade Amanda Gormans dikt. Och nu är det visst fel att ”vita” svenskar recenserar verk och böcker av ”rasifierade”.

På Aftonbladet Kultur argumenterar Nioosha Shams – under rubriken ”Med vit, okunnig blick på rasifierades verk” – för att rasifierade bör bli recenserade av rasifierade. För att ro hem sin poäng hävdar Shams bland annat att ”vita” svenska recensenter inte har uppskattat eller korrekt tolkat den nya Disney-filmen ”Encanto”. Hon ger ett (!) exempel, en recension i DN. Men kan den arme DN-skribenten i fråga ha haft en dålig dag, eller bara har en annan uppfattning än Shams? Jag kan komma på flera anledningar till den uteblivna hyllningen till filmen. Hår-, hud- eller ögonfärg är inte ett.

Det är fritt fram att läsa min kommande bok.

Shams beklagar sig vidare över att inte ha hittat tillräckligt många ”rasifierade” i Svensk bokhandels årliga debutantkatalog. Hon konstaterar, efter pigmentanalys får man förmoda, att av årets 135 författardebutanter är 17 ”ickevita”. Exakt hur kartläggningen är gjord eller hur många rasifierade som skulle ge årets debutantkatalog godkänt vet jag inte, men de – harkel, vi? – räcker tydligen inte. 

Eftersom Shams och ”andra rasifierade kulturskribenter” i hennes bekantskapskrets tydligen känner ett flertal av debutanterna, beskrivs situationen bekymmersam. ”Hur ska rasifierade konstutövare kunna bli rättvist recenserade när vårt skrivande community är så litet att vi alla känner varandra?”, frågar sig Aftonbladet Kulturs skribent. 

Misströsta inte, Shams. Eftersom jag gissningsvis ingår i din lista över ”17 ickevita” i årets debutantkatalog, och inte känner dig, troligtvis inte dina vänner heller, är det fritt fram att läsa min kommande bok. Den är en hyllning till yttrandefriheten, och i ett avsnitt varnar jag just för destruktivt identitetstänkande och identitetspolitiska censurkrav. 

Om du och dina vänner måste hitta en svartskalle utanför er kompiskrets, alltså. 


Av Sakine Madon

Sakine Madon är politisk chefredaktör, Upsala Nya Tidning. Debuterar med ”Inget är heligt” (Fri tanke) som kommer i april. 




Lunch med Montelius: De kommer sondmata Lisa Nilsson

https://embed.radioplay.io?id=102825&country_iso=se

Kulturlivet har fått nog, Martina Montelius ofrivillige halvbrors nya självbiografiska roman leder till en fantastisk idé. Dessutom: Gunilla Brodrej tittar konstigt på Lars Lerins nya tv-serie.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.