Isobel Hadley-Kamptz

Peter Hultqvists dalmål blir till identitetspolitik

DEBATT. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Skärmavbild / SVT
Isobel Hadley-Kamptz, skribent.
Foto: SEVERUS TENENBAUM / TIMBRO

Isobel Hadley-Kamptz analyserar den omtalade debatten mellan Jimmie Åkesson och Peter Hultqvist.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Det går aldrig att avgöra vem som ”vinner” en debatt utifrån Twitter. Partister dominerar samtalet och hyllar sina egna. Flödet är outhärdligt efter partiledardebatter. Men efter debatten i ”Aktuellt” häromkvällen mellan försvarsminister Peter Hultqvist och Jimmie Åkesson lyfte Hultqvists tillskyndare fram något oväntat. De talade om hans sjungande dalmål och hur det bidrog till Åkessons underläge. De vände på rollerna, skrev Per Svensson efteråt (DN 10/2), ministern blev företrädare för folket och Åkesson för etablissemanget.

Riktigt så långt kan man nog inte dra det. Men det finns något intressant i vad språket signalerar. 

Men om politiken tar in hela landets olika villkor tror jag att det skulle göra skillnad.

I äldre undersökningar sägs svenskar uppleva rikssvenska eller möjligen norrländska som mest trovärdigt, men i dagens autenticitetsbesatta värld är det lätt att förstå om dialekten får allt mer betydelse. Även om Hultqvist bara upprepade gamla sanningar om Sverigedemokraternas krigsretorik och Björn Söders uppdelning mellan samer och judar å enda sidan och svenskar å den andra så fick det kanske ny klang av hans dalmål, denna outtalade försäkran om att försvarsministern minsann inte är från Södermalm. 

Själv skulle jag dock önska att det i så fall inte stannade vid dialektal identitetspolitik. För jag tror att det många längtar efter inte så mycket är fler masar och kullor i politiken utan att rikspolitiken på allvar tar in glesbygdslänen i beräkningarna. På många håll har man nämligen andra behov än medelklassen i Stockholm. 

Det betyder inte att populisternas skräckbild om ett land på undantag är sann heller. I Dalarna är förvisso lönerna lägre och skatterna högre, men arbetslösheten är lägre och företagandet större än i landet i stort. Men om politiken tar in hela landets olika villkor tror jag att det skulle göra skillnad. Då kanske inte en minister med dalmål skulle bli en folklig mysighetsmaskot heller, men det tänker jag att Hultqvist kan få leva med. 


Isobel Hadley-Kamptz är medarbetare på Expressens kultursida och författare.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=78997&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.