Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Isobel Hadley-Kamptz

Leif GW Persson ska inte agera sexdomare

Leif GW Persson.Foto: / SVT

Isobel Hadley-Kamptz rycker ut till försvar för gymonanisten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | MEDIER. ”Det är inte ett normalt sexuellt beteende.” Det säger Leif GW Persson till Aftonbladet om den SVT-medarbetare som lagt upp amatörfilmer på nätet där han bland annat onanerar på ett gym. 

Tänk att ha gjort det miljontals människor numera gör, filma sig själv i erotiska situationer och lägga ut på nätet, och sedan få höra detta i Nordens största tidning av hela Sveriges kriminalguru, tillika nu uppenbarligen rikslikare i vad som utgör normalt sex. 

 

LÄS MER: Isobel Hadley-Kamptz: I antika Grekland fick bara den äldre mannen njuta av sex 

SVT:s trovärdighet

SVT är dock inte ett dugg bättre. De påstår att medarbetaren brustit i sitt förtroende mot kanalen, och att det hela hotar SVT:s trovärdighet. Aftonbladet ifrågasätter om agerandet går ihop med SVT:s värderingar. Han har nu sagt upp sig från SVT.

På vilket sätt en medarbetares sexliv med samtyckande vuxna överhuvudtaget har att göra med arbetsgivarens värderingar framgår inte. Allmänt brukar sådant ses som privat och ingenting för arbetsgivaren att ha åsikter om alls. 

GW:s uttalande är i stället kärnan i hela den här så kallade skandalen. Att SVT som arbetsgivare, Aftonbladet som ställföreträdande moraliserande tv-tittare och GW som normalsexexpert inte tycker att SVT-medarbetarens sexualitet är normal, och framför allt att de inte tror att vanliga tv-tittare tycker att det är normalt.

 

LÄS MER: Anna Hedenmo: Svag granskning av #metoo 

Sex på gymmet

Han är homosexuell, verkar gilla sex, gilla att ha roligt, avancerat sex, gilla att filma det och visa upp filmerna för personer som aktivt söker upp hans blogg. Så länge han torkade av maskinerna på gymmet efteråt finns absolut ingenting upprörande alls här. Ändå har han hängts ut som onormal, som potentiell brottsling, som illojal mot sin arbetsgivare. SVT erbjuder nu till och med stödsamtal till mannens kolleger, så förfärligt anses det han gjort vara. 

Jag förstår verkligen varför han sagt upp sig. Vem vill arbeta åt en chef som vill bestämma över vad man gör i sängen (eller på gymmet), där gränserna sätts utifrån någon vag känsla om vad folk i allmänhet ser som normalt? Vem vill ha ett samhälle där folks sexvanor hängs ut som onormala i tidningen?

 #backagymonanisten! 

 

LÄS MER: Malte Persson: Bra sex har förpassats till harlequin 

 

Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Om sport och våld".

Läs fler texter av Isobel Hadley-Kamptz här.