Leif GW Persson. Foto: / SVT
Leif GW Persson. Foto: / SVT
Isobel Hadley-Kamptz

Leif GW Persson ska inte agera sexdomare

Publicerad

Isobel Hadley-Kamptz rycker ut till försvar för gymonanisten.

DEBATT | MEDIER. ”Det är inte ett normalt sexuellt beteende.” Det säger Leif GW Persson till Aftonbladet om den SVT-medarbetare som lagt upp amatörfilmer på nätet där han bland annat onanerar på ett gym. 

Tänk att ha gjort det miljontals människor numera gör, filma sig själv i erotiska situationer och lägga ut på nätet, och sedan få höra detta i Nordens största tidning av hela Sveriges kriminalguru, tillika nu uppenbarligen rikslikare i vad som utgör normalt sex. 

 

LÄS MER: Isobel Hadley-Kamptz: I antika Grekland fick bara den äldre mannen njuta av sex 

SVT:s trovärdighet

SVT är dock inte ett dugg bättre. De påstår att medarbetaren brustit i sitt förtroende mot kanalen, och att det hela hotar SVT:s trovärdighet. Aftonbladet ifrågasätter om agerandet går ihop med SVT:s värderingar. Han har nu sagt upp sig från SVT.

På vilket sätt en medarbetares sexliv med samtyckande vuxna överhuvudtaget har att göra med arbetsgivarens värderingar framgår inte. Allmänt brukar sådant ses som privat och ingenting för arbetsgivaren att ha åsikter om alls. 

GW:s uttalande är i stället kärnan i hela den här så kallade skandalen. Att SVT som arbetsgivare, Aftonbladet som ställföreträdande moraliserande tv-tittare och GW som normalsexexpert inte tycker att SVT-medarbetarens sexualitet är normal, och framför allt att de inte tror att vanliga tv-tittare tycker att det är normalt.

 

LÄS MER: Anna Hedenmo: Svag granskning av #metoo 

Sex på gymmet

Han är homosexuell, verkar gilla sex, gilla att ha roligt, avancerat sex, gilla att filma det och visa upp filmerna för personer som aktivt söker upp hans blogg. Så länge han torkade av maskinerna på gymmet efteråt finns absolut ingenting upprörande alls här. Ändå har han hängts ut som onormal, som potentiell brottsling, som illojal mot sin arbetsgivare. SVT erbjuder nu till och med stödsamtal till mannens kolleger, så förfärligt anses det han gjort vara. 

Jag förstår verkligen varför han sagt upp sig. Vem vill arbeta åt en chef som vill bestämma över vad man gör i sängen (eller på gymmet), där gränserna sätts utifrån någon vag känsla om vad folk i allmänhet ser som normalt? Vem vill ha ett samhälle där folks sexvanor hängs ut som onormala i tidningen?

 #backagymonanisten! 

 

LÄS MER: Malte Persson: Bra sex har förpassats till harlequin 

 

Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Om sport och våld".

Läs fler texter av Isobel Hadley-Kamptz här.   

Relaterade ämnen
Isobel Hadley-Kamptz
Isobel Hadley-Kamptz
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag