Isobel Hadley-Kamptz

I verkligheten får män livmoderhalscancer

Kajsa Ekis Ekmans ”Om könets existens” väcker debatt.
Foto: Joel Nilsson / Polaris
Margot Wallström är oroad över begreppet ”kvinnas” framtid.
Foto: JENS CHRISTIAN
Isobel Hadley-Kamptz är medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: OLLE SPORRONG

Att Vårdguiden börjat använda ett inkluderande språk har av vissa tolkats som att begreppen kvinna och man är hotade. 

Isobel Hadley-Kamptz påpekar att sjukvården förhåller sig till verkligheten, snarare än debattörers upplevelse av hot.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. ”Kan det verkligen stämma att Vårdguiden rekommenderar att man ska sluta använda orden kvinna och man, inkl i sammanhang där det handlar om graviditeter och prostatabesvär?!” 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1390688624031768577?s=20

I fredags drog en diskussion i gång på sociala medier om Vårdguidens val av ett inkluderande språk i information om exempelvis graviditeter och cancer i livmoder och prostata.

De upprörda inläggen haglade från hela den politiska skalan, från konservative Ivar Arpi via DN:s ledarskribent Erik Helmerson till förra utrikesministern Margot Wallström. Alla förfasade de sig över vansinnestilltaget från 1177 att uttrycka sin information så att alla som ingår i målgruppen för informationen inkluderas. 

För det är det saken gäller. Transmän blir gravida. Transkvinnor får prostatacancer. Transmän får livmoderhalscancer. Detta är verkligheten. Verkligheten är också att transmän i mycket mindre utsträckning än ciskvinnor går på regelbundna cellprov. Om cellförändringar upptäcks tidigt är de lätta att ta bort, upptäcks de sent är de ofta en dödsdom. Om vi kan få fler transmän att gå på sina cellprover kommer vi alltså rädda liv. Att rikta kommunikationen om cellprov också till dem är ett sätt att nå dit. Än viktigare vore om juridiska män som har kvar livmoder automatiskt kallas till cellprov i stället för att som i dag själva behöva ringa och boka tid. 

I ena vågskålen finns räddade liv. I den andra finns människors känsla av att ett inkluderande språkbruk på något sätt hotar dem. 

Hur kvinnor fortsätter att missgynnas i vården är en enorm skandal, men har väldigt lite med transfrågan att göra.

Lisa Bjurwald är öppen om detta i sin text om hotet mot ”begreppet kvinna” (Expressen, 7/5), som möjligen drog i gång hela debatten. Hon grundar sin rädsla på anekdoter om läkarstudenter som ogillar att lära sig om skillnader mellan hur hjärtinfarkter yttrar sig hos män och kvinnor, och om det är sant låter det illa. Betydligt mer allvarligt är dock att läkevetenskapen knappt vet hur kön påverkar hur åkommor yttrar sig och att nästan ingen medicinsk forskning alls gjorts på kvinnor. Hur kvinnor fortsätter att missgynnas i vården är en enorm skandal, men har väldigt lite med transfrågan att göra. 

Kajsa Ekis Ekman, som Bjurwald hänvisar till, hävdar visserligen att transaktivister genom att införa könsneutrala personnummer vill omöjliggöra forskning på kön, men det som föreslagits är alltså att ett tredje juridiskt kön ska läggas till, inte att de existerande ska tas bort. Utredningen som Ekis Ekman felaktigt hävdar vill ”ta bort alla personnummer” är också tydlig med att en förändring kräver att vi fortsatt ska ”kunna samla in relevant statistik, för att kunna fortsätta att analysera ojämlikhet som grundar sig i könstillhörighet.” 

Det är så här det går till när överdrifter och rena påhitt görs till etablerade sanningar.

I förra veckan skrev också Philip Warkander utifrån Ekis Ekmans bok om bland annat den ”starka bevisning” Kajsa Ekis Ekman lägger fram för att läkemedelsindustrin driver transfrågan (Expressen, 4/5). ”Bevisen” i boken är dock främst hämtade från amerikanska mer eller mindre konspiratoriska alternativhögersajter. 

Det är så här det går till när överdrifter och rena påhitt görs till etablerade sanningar. En upphöjd intellektuell skriver en bok full med faktafel, dessa fel förs vidare av journalister och politiker. Längst ner finns extremt utsatta människor vars liv riskerar att bli ännu sämre. 

Isobel Hadley-Kamptz är författare, debattör och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.