Isobel Hadley-Kamptz

Hanif Bali – en sämre version av Donald Trump

Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Donald Trump.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Isobel Hadley-Kamptz undrar hur länge Moderaterna ska låta hetsandet pågå.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

”Hoppas dina barn blir våldtagna av flyktingar.” Det var ett av svaren som Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf fick på twitter efter att hon kritiserat moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. Det där är inget nytt. Alla vet att det händer. Inte från honom förstås, men från en skara omkring honom av sympatisörer och provokatörer: hans trollarmé. 

Hanif Bali är en perfekt politiker för vår tid. När det kom fram att han håller kurser för andra moderater om sociala medier häpnade många, men han är bättre på hantverket nätpolitik än de flesta. 

Hanif Bali framgångsrik

Internets plattformar premierar känslor. Ju starkare desto bättre, ju mer engagerade vi är, desto mer sannolikt att vi stannar kvar, vilket ger mer annonsintäkter. Det är därför Youtube föreslår vit makt-propaganda för den som tittat på ett Donald Trump-tal, eller konspirationsteorier om det globala kapitalet för den som lyssnat på Bernie Sanders. Samma sak gäller när man tittar på filmer med mopsvalpar. Det finns alltid ännu gulligare valpar, och titta, en är utklädd till Yoda! 

Bali är fantastisk på att väcka känslor. Medvetet använder han begrepp som batikhäxor, barnlajvare, syltryggar för att hetsa sina anhängare att bli ännu argare, ännu gladare i sin gemensamma ilska. Medvetet vinklar han meningsmotståndares uttalanden så de framstår som barocka och skickar i väg till 73 000 följare. Ka-ching i känslobanken, i likes, i retweets, i röster. Bali fick nyligen flest röster i det moderata provvalet i Stockholm. 

Moderaterna låter Hanif Bali hållas

Donald Trump vann för ett år sedan det amerikanska presidentvalet. Han är ännu bättre än Bali. Han tog nätlogiken till massmöten och hetsade anhängarna att kräva blod, att skrika ut sin vrede mot såväl medier som politiska motståndare. 

Det republikanska partiet lät Trump hållas för att nå nya väljare. Moderaterna låter Bali hållas, sannolikt av liknande skäl. I USA faller nu republikanerna samman. Än så länge tycks Moderaterna hoppas på ett annat resultat här.


Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Om sport och våld".