Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENHanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Donald Trump. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Isobel Hadley-Kamptz

Hanif Bali – en sämre version av Donald Trump

Publicerad

Isobel Hadley-Kamptz undrar hur länge Moderaterna ska låta hetsandet pågå.

”Hoppas dina barn blir våldtagna av flyktingar.” Det var ett av svaren som Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf fick på twitter efter att hon kritiserat moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. Det där är inget nytt. Alla vet att det händer. Inte från honom förstås, men från en skara omkring honom av sympatisörer och provokatörer: hans trollarmé. 

Hanif Bali är en perfekt politiker för vår tid. När det kom fram att han håller kurser för andra moderater om sociala medier häpnade många, men han är bättre på hantverket nätpolitik än de flesta. 

Hanif Bali framgångsrik

Internets plattformar premierar känslor. Ju starkare desto bättre, ju mer engagerade vi är, desto mer sannolikt att vi stannar kvar, vilket ger mer annonsintäkter. Det är därför Youtube föreslår vit makt-propaganda för den som tittat på ett Donald Trump-tal, eller konspirationsteorier om det globala kapitalet för den som lyssnat på Bernie Sanders. Samma sak gäller när man tittar på filmer med mopsvalpar. Det finns alltid ännu gulligare valpar, och titta, en är utklädd till Yoda! 

Bali är fantastisk på att väcka känslor. Medvetet använder han begrepp som batikhäxor, barnlajvare, syltryggar för att hetsa sina anhängare att bli ännu argare, ännu gladare i sin gemensamma ilska. Medvetet vinklar han meningsmotståndares uttalanden så de framstår som barocka och skickar i väg till 73 000 följare. Ka-ching i känslobanken, i likes, i retweets, i röster. Bali fick nyligen flest röster i det moderata provvalet i Stockholm. 

Moderaterna låter Hanif Bali hållas

Donald Trump vann för ett år sedan det amerikanska presidentvalet. Han är ännu bättre än Bali. Han tog nätlogiken till massmöten och hetsade anhängarna att kräva blod, att skrika ut sin vrede mot såväl medier som politiska motståndare. 

Det republikanska partiet lät Trump hållas för att nå nya väljare. Moderaterna låter Bali hållas, sannolikt av liknande skäl. I USA faller nu republikanerna samman. Än så länge tycks Moderaterna hoppas på ett annat resultat här.

 

Isobel Hadley-Kamptz är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är "Om sport och våld".

Relaterade ämnen
Isobel Hadley-Kamptz
Isobel Hadley-Kamptz
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag