Nalin Pekgul. Foto: Alexander DonkaNalin Pekgul. Foto: Alexander Donka
Nalin Pekgul. Foto: Alexander Donka
Tariq Ramadan, professor i Mellanösternstudier vid Oxfords universitet. Foto: Salvatore Di Nolfi / EPA KEYSTONETariq Ramadan, professor i Mellanösternstudier vid Oxfords universitet. Foto: Salvatore Di Nolfi / EPA KEYSTONE
Tariq Ramadan, professor i Mellanösternstudier vid Oxfords universitet. Foto: Salvatore Di Nolfi / EPA KEYSTONE
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/ISverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I

Islamister passar hos Sverigedemokraterna

Publicerad

Sverigedemokraterna borde vara det givna partiet för islamister.

Nalin Pekgul ser kopplingar mellan två vitt skilda grupper – men som båda drivs av en totalitär ideologi.

Den 24/4 tog tv-programmet "Agenda" upp frågan om Miljöpartiets kopplingar till islamister. Jag medverkade och i slutet av programmet sade jag att islamister borde gå med i Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna själva blev naturligtvis rasande, men jag har förstått att mitt uttalande har väckt undran även hos dem som tar avstånd från partiet.

Jag är dock inte ensam om att göra kopplingar mellan islamister och högerextremister. När Malek Boutih, socialist med algeriska rötter, var ordförande för Frankrikes största antirasistiska organisation SOS Racisme kallade han den kände islamisten Tariq Ramadan för ”petit Le Pen arabe”.

Tariq Ramadan är en mycket känd intellektuell och har stort inflytande över debatten om muslimer i Europa. Ramadan är omvittnat charmerande, behärskar flera språk och ger intryck av att sitta inne med lösningen för hur muslimer ska integreras i Europa. Han har framför allt varit aktiv i den franska debatten, men också antlitats som rådgivare av Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair.

 

LÄS MER: Nalin Pekgul: "Hatet mot judar gror i Tensta"

Ramadan tränar en hel generation

Tariq Ramadan är född i Schweiz och barnbarn till Hasan al-Banna som 1928 grundade det Muslimska Brödraskapet i Egypten. I början av 1960-talet tvingades fadern, Said Ramadan, av presidenten Gamal Abdul Nasser att lämna Egypten. Han flyttade då till Schweiz och grundade Muslimska Brödraskapets första moské i Europa. Organisationens mål var att etablera sig bland de europeiska muslimerna som nu började bli en stor grupp. I dag har organisationen inflytande i många europeiska länder, med European Federation of Islamic Organisations (FIOE) som paraplyorganisation.  Ramadan uppfattas som sin morfars andlige arvtagare, men anklagas också för att anpassa sitt budskap och säga olika saker till muslimska och icke-muslimska åhörare.

I Frankrike är det framför allt vänsterintellektuella, antirasister och feminister som har ifrågasatt Ramadans budskap. Den grundligaste granskningen av vad Ramadan står för har vänstertänkaren Yves Coleman gjort. Colemans slutsats är: "Ramadan är kanske inte en fundamentalist av den värsta sorten, men han tränar uppenbart en hel generation av religiösa kärntrupper som försöker ändra innehållet i sekularismen i Frankrike i en mer pro-religiös riktning."

 

LÄS MER: Islamism och identitetspolitik går hand i hand

Totalitära ideologier

Ramadan har enligt Coleman bland annat sagt:

"Det som är förbjudet i relationen mellan män och kvinnor är att vara isolerade på en plats. När en man och en kvinna är i ett rum tar de stora risker, så de får inte försätta sig själva i en sådan situation."

Ett annat citat är:

"Homosexualitet är inte tillåtet i islam eller i dess lagstiftning, såsom det praktiseras i Europa; det kan inte heller erkännas i islam, varken på det sociala planet eller i äktenskap i någon form."

Det sista exemplet illustrerar vilken totalitär ideologi islamismen är. Ramadan anger inte några egna skäl till varför homosexualitet inte kan accepteras som kan diskuteras, utan hänvisar endast till att det inte är tillåtet inom islam. Därför menar jag att det bland de svenska partierna ligger närmast till hands att förknippa islamismen med Sverigedemokraterna, som har kopplingar till den totalitära fascismen. Det är bara sorgligt att den svenska vänstern inte har varit lika observant som den franska på islamistiska landvinningar. Inom det svenska Miljöpartiet är problemen uppenbara.

 

LÄS MER: Ivar Arpi: "Jag måste kunna kritisera islamism"

Svenska vänsterpartier är okunniga

Jämfört med vänsterinriktade och gröna partier i Frankrike, Tyskland och Storbritannien framstår de svenska motsvarigheterna som okunniga och ointresserade. Ambitionen verkar inte sträcka sig längre än till att fylla muslimkvoten. Därmed öppnar man dörren för alla som likt Tariq Ramadan arbetar med dubbla agendor och skrämmer samtidigt i väg alla muslimer som drivs av sitt engagemang för en grön och jämlik värld.

I Tyskland är tyskturken Cem Özdemir språkrör för de Gröna sedan 2008. Han är en respekterad grön politiker som inte förknippas med sin turkiska eller muslimska bakgrund – kanske för att han är så tydlig med var han står ideologiskt. Özdemir besökte minnesplatsen för folkmordet på armenier i Yerevan och uppmanade Turkiet att erkänna folkmordet. Detta väckte ramaskri i Turkiet, där man tidigare varit så stolta över honom. Som tysk politiker har han känt sig fri att fortsätta kritisera Erdogans regim.

Som muslim och invandrarbarn känner jag mig stolt över att Cem Özdemir leder de gröna i Tyskland.

 

Nalin Pekgul

Kulturen@expressen.se

Nalin Pekgul är sjuksköterska och före detta riksdagsledamot (S). 2014 skrev hon boken "Jag är ju svensk" tillsammans med Cheko Pekgul.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag