Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isande insikter när konst möter klimat

Kebnekaises sydtopp med räddningsfilt på plats. Del av utställningen "The Freeze".
Foto: BELENIUS/NORDENHAKE

Konstnärsduon Bigert & Bergström uppmärksammar klimathotet med utställningen "The Freeze".

Anna Hellgren drabbas av isande insikter på Kebnekaises sydtopp.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Klimathotet har hittills gjort få avtryck i den svenska konstvärlden. Riksteatern gjorde ett försök inför klimatmötet i Paris med sin performance "Run for your life". 1 000 löpare sprang stafett från Kiruna till Paris, bärandes "en sten från ishavet". Genomslaget får sägas ha varit begränsat.

Konstnärsduon Bigert & Bergström är måhända undantaget som bekräftar regeln. Aktuella "The Freeze" på galleri Belenius/Nordenhake är deras tredje utställning som utforskar människans längtan efter att kontrollera naturen och klimatet, och ända sedan tidigt 1990-tal har deras verk rört sig i gränslandet mellan naturvetenskap och konst, oftast med klimatet i fokus.

Efter larmrapporterna om Kebneikaises smältande sydtopp - 2014 var den bara 70 centimeter från att inte längre vara högst i Sverige - täckte Bigert & Bergström över den med en skyddande gul presenning. "Räddningsfilt för Kebnekaise" är kärnan i "The Freeze"- bara någon meter innanför dörren tronar en reproduktion, komplett med tudelad fejkglaciär att kliva in i. På videoinstallationen intill redovisas processen, från blåsiga himlar via fjällets forsande vattendrag och gruvgångar till själva täckandet av bergstoppen.

Isande insikter

Jag är inte helt säker på att det är meningen, men bredvid det blint framrusande smältvattnet förstärks det fåfängt förgängliga i konstnärernas försök att skydda fjälltoppen - och i mer storskaliga vetenskapliga idéer om att till exempel skapa konstgjorda molntäcken för att lindra solvärmen. Vad är en presenning, eller ens sköldar i rymden, mot kraften i en uppvärmd planet? Människans futtighet i relation till naturen blir närmast övertydlig. Den spegelglänsande modellen av sydtoppens sista 70 centimeter rekordfjäll fyller samma funktion, så liten att den lätt ryms på ett matsalsbord.

Året efter Bigert & Bergströms filtaktion växte Kebnekaises sydtopp med 30 centimeter. Att det förmodligen berodde på stora mängder snö och en sällsynt kall sommar förtar inte de isande insikter "The Freeze" tillhandahåller.

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

KONST

Bigert & Bergström
The Freeze

Galleri Belenius/Nordenhake

Stockholm, till 14/2