Kebnekaises sydtopp med räddningsfilt på plats. Del av utställningen "The Freeze". Foto: BELENIUS/NORDENHAKE
Kebnekaises sydtopp med räddningsfilt på plats. Del av utställningen "The Freeze". Foto: BELENIUS/NORDENHAKE

Isande insikter när konst möter klimat

Publicerad

Konstnärsduon Bigert & Bergström uppmärksammar klimathotet med utställningen "The Freeze".

Anna Hellgren drabbas av isande insikter på Kebnekaises sydtopp.

Klimathotet har hittills gjort få avtryck i den svenska konstvärlden. Riksteatern gjorde ett försök inför klimatmötet i Paris med sin performance "Run for your life". 1 000 löpare sprang stafett från Kiruna till Paris, bärandes "en sten från ishavet". Genomslaget får sägas ha varit begränsat.

Konstnärsduon Bigert & Bergström är måhända undantaget som bekräftar regeln. Aktuella "The Freeze" på galleri Belenius/Nordenhake är deras tredje utställning som utforskar människans längtan efter att kontrollera naturen och klimatet, och ända sedan tidigt 1990-tal har deras verk rört sig i gränslandet mellan naturvetenskap och konst, oftast med klimatet i fokus.

Efter larmrapporterna om Kebneikaises smältande sydtopp - 2014 var den bara 70 centimeter från att inte längre vara högst i Sverige - täckte Bigert & Bergström över den med en skyddande gul presenning. "Räddningsfilt för Kebnekaise" är kärnan i "The Freeze"- bara någon meter innanför dörren tronar en reproduktion, komplett med tudelad fejkglaciär att kliva in i. På videoinstallationen intill redovisas processen, från blåsiga himlar via fjällets forsande vattendrag och gruvgångar till själva täckandet av bergstoppen.

Isande insikter

Jag är inte helt säker på att det är meningen, men bredvid det blint framrusande smältvattnet förstärks det fåfängt förgängliga i konstnärernas försök att skydda fjälltoppen - och i mer storskaliga vetenskapliga idéer om att till exempel skapa konstgjorda molntäcken för att lindra solvärmen. Vad är en presenning, eller ens sköldar i rymden, mot kraften i en uppvärmd planet? Människans futtighet i relation till naturen blir närmast övertydlig. Den spegelglänsande modellen av sydtoppens sista 70 centimeter rekordfjäll fyller samma funktion, så liten att den lätt ryms på ett matsalsbord.

Året efter Bigert & Bergströms filtaktion växte Kebnekaises sydtopp med 30 centimeter. Att det förmodligen berodde på stora mängder snö och en sällsynt kall sommar förtar inte de isande insikter "The Freeze" tillhandahåller.

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag