Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Bokmässan i Göteborg 2016. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Intresset för Nya Tider ökade efter debatten

Publicerad

Sajten Nya Tider har blivit synligare på Google och tidningen har ökat sin upplaga.

Det var i augusti förra året som tidningen Svensk bokhandel rapporterade att Nya Tider skulle ha en egen monter på Bokmässan 2016. Efter starka reaktioner ändrade sig Bokmässan, vars tema för året var "yttrandefrihet", och portade Nya Tider. Omsvängningen fick kritik av bland andra SVT-profilen Janne Josefsson och Expressens kulturchef Karin Olsson. Sedan ändrade sig mässan igen – med hänvisning till juridiska skäl. Efter 2016 års mässa slog Bokmässan fast en ny linje, som i korthet gick ut på att "det som är lagligt principiellt kan finnas och uttryckas på en bokmässa". 

 

LÄS MER – Bonnierförlagen: Vi vill inte ha Nya Tider på Bokmässan

Intresset ökade för Nya Tider

Bokmässans beslut har fått förlag och enskilda författare att hota med bojkott.

Andra debattörer har menat att motståndet mot Nya Tiders monterplats riskerar att förstora upp betydelsen av en liten högerextrem tidning. 

Att döma av Google-intresset för Nya Tider verkar det som att de senare har en poäng.

Foto: Google trends

Enligt Google trends mer än fyrdubblades sökintresset för Nya Tider efter sommaren. Därefter minskade sökningarna igen, men de tycks nu ha stabiliserats på en nästan dubbelt så hög nivå som tidigare. 

Dessutom tycks sajten Nyatider.nu ha ökat sin synlighet på Google. Omvärldsbevakningsverktyg som Sistrix beräknar hur synlig en sajt är på Google utifrån hur ofta den dyker upp tillsammans med vissa vanliga sökord. Via flera sådana verktyg kan man se att synligheten har ökat stadigt sedan i somras – även om den fortfarande är väldigt låg.

– Man kan säga att Nya Tider stabiliserat sig på en högre nivå både vad gäller hur många som söker på den, och hur synlig sajten är på Google, säger Johan Enblom, sökmotorsanalytiker på Expressen.

– Jämför man med andra tidningar är den dock fortfarande extremt liten, även i förhållande till vissa andra extremhögersajter.

I kurvorna syns också ett nytt litet uppsving under den senaste tidens debatt.

 

LÄS MER – Ida Ölmedal om Bokmässan och yttrandefriheten

 

Nya tider ökade sin upplaga

Enligt TS, som beräknar tidningars upplagor, har Nya Tider även ökat sin upplaga för 2017 till 4 147 exemplar, jämfört med 3 170 exemplar 2016. Upplageökningen gör att Nya Tider får totalt 3,4 miljoner kronor i statligt presstöd i år. Det är en ökning med en halv miljon kronor jämfört med förra året, då tidningen fick 2,9 miljoner.

 

LÄS MER – Bokmässan: "Viktigt att inte låta sig utpressas" 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag