Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inte bara Obama

Kent Persson. Foto: Lisa Mattisson

Nils Funcke ger en svensk vinkel på Guantánamo.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Sanningen har långa ben och gott minne.

Obamas företrädare George W Bush får sägas ha fått sin politiska och moraliska dom för inrättandet av fånglägret Guantánamo. Han skapade ett svart hål bortom såväl nationella lagar som krigets lagar där enskilda hålls i åratal utan att få veta vad de anklagas för.

Obama lovade att stänga lägret inom ett år när han tillträdde. I dag, fyra år senare, finns fortfarande 166 fångar i lägret, varav ett 20-tal nu tvångsmatas för att inte dö i en hungerstrejk. Historien kommer att springa i kapp Nobelpristagaren för att inte på administrativ väg ha avvecklat lägret sedan kongressen sagt nej till att stänga det. Det gäller också drönarattackerna i andra länder mot bland annat amerikanska medborgare.

 

Andra länder och enskilda har anfrätts av samma brist på respekt för grundläggande rättsprinciper och mänskliga rättigheter. Det gäller dessvärre även Sverige och Moderaternas partisekreterare Kent Persson, som har fjärrstyrt sin blogg som en drönare mot en av dem som suttit fängslad på Guántanamo, örebroaren Mehdi Ghezali.

I september 2009 skrev Persson att "många, liksom jag, funderar på var han verkligen oskyldig förra gången?" /.../ "Visst kan slumpen falla sig så att en oskyldig blir gripen en gång, men knappast två." Ghezali släpptes efter två och ett halvt år på Guantánamo utan att anklagas för något. När Persson skrev sitt inlägg hade Ghezali gripits i Pakistan.

Persson, som då var lokalpolitiker, avrundar sitt inlägg med att tala om hur fint det är i Örebro och att staden har "mer att erbjuda än misstänkta terrorister".

 

Inlägget på bloggen är i dag borttaget. Men i februari fanns det kvar, tre och ett halvt år efter att Mehdi Ghezali släppts efter att ha blivit vänd in och ut på även av säkerhetstjänsten i Pakistan.

Om Kent Persson trodde att han kunde sudda i historien genom att ta bort inlägget tror han fel. Internet tycks ha evigt minne och sjumilastövlar.

Kent Persson har med insinuationer förtalat Mehdi Ghezali och misstänkliggjort honom som en möjlig terrorist. En stark olustkänsla infinner sig när man ser hur bristande omdöme och respektlöshet för grundläggande principer kombineras med makt, oavsett om det handlar om presidenter eller partisekreterare.

Förtal kan aldrig fördras, men ett förlåt kan mildra effekten av en sten som kastats. Precis som president Obama uttryckte det i början av maj om Guantánamo, så försvinner inte problemet av sig självt utan blir bara värre likt en "kräftsvulst". Det gäller inte bara ett läger i "ingenmansland" utan också anklagelser som tas bort men inte tas tillbaka.

 

Nils Funcke

kulturen@expressen.se