Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingen ska få ta min stolthet från mig mer

Jag vet vilket oerhört mod det kan krävas för att våga komma ut, skriver Jonas Gardell. Foto: Imago Stock People / IMAGO/XINHUA/ALL OVER PRESS IMAGO STOCK PEOPLE
Jonas Gardell. Foto: /ALL OVER PRESS

Extremvänstern försöker skrämma bort moderater och poliser från Pride.

Jonas Gardell förklarar varför det är historielöst.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Inför årets Pride i Stockholm har Expressen uppmärksammat hur en grupp som kallar sig "rosa-svarta blocket" har gått till angrepp mot olika personer som deltar i Pride-firandet som inte behagar dem, bl a Gaypoliser och öppna hbtq-personer inom försvarsmakten.

Det tidningen skrivit om är angeläget och berör mig illa på så många plan.

Jag vet vilket oerhört mod det kan krävas för att våga komma ut.

Våga blotta sig, våga visa omvärlden, ens familj, ens vänner, ens arbetskamrater, vem man är, och för många innebär just Pride-paraden ett avgörande steg.

Man kanske inte ens vågar gå med, det vet jag många som inte gör.

Man kanske kommer från länder, kulturer eller kyrkor där detta oerhörda anspråk på att få finnas är otänkbart.

Vara den man är. Älska den man vill.

 

LÄS MER: Det okända hotet mot Pride

Pride-paraden ett avgörande steg

Men man kanske vågar stå på trottoaren och titta på. Eller så vågar man kanske stå en bit ifrån och med dunkande hjärta ändå höra trummorna, musiken och visselpiporna på avstånd och hoppas att en dag, en dag kanske också jag vågar vara med.

Hur ens hjärta nästan sprängs av längtan.

Och när man äntligen går med.

Herregud, första året i paraden. När man låter alla se!

 

LÄS MER: Pride 2016 – detta händer

 

Här är jag! Jag finns! Jag duger! Jag älskar! Jag längtar! Jag har ett ansikte! Jag är en röst! Jag har rätt att vara stolt och ingen, ingen ska få ta ifrån mig det i mitt liv igen!

Vilken kick det är! Vilken eufori man känner!

Med vilken nyvunnen styrka man återvänder till sin vardag, sin skola, sitt arbete, sin familj eller det lilla samhälle man kommer ifrån.

Pride handlar om att våga visa vem du är

Somliga återvänder till en ny frihet, andra återvänder till fortsatt hemlighållande, men även om stoltheten bara kunde visas några timmar en enda dag på året kan det andningshål, som Pride utgör vara livsuppehållande för ett år framåt.

Därför berör det mig så illa när någon enda går till angrepp mot någon enda annan som går i tåget.

För du vet inte, du har inte en aning hur långt den personen som går i paraden har haft att gå innan hen kom hit!

Det är ett sjuhelvetes jävla övergrepp helt enkelt.

Pride handlar om att våga visa vem man är.

Det finns hjältar och hjältinnor överallt

Öppna gay-poliser och öppna HBTQ-personer i försvaret är fantastiska och beundransvärda! Om man som jag kan minnas en tid när homosexuella inte ens vågade anmäla misshandel eller utpressningsförsök eftersom man visste att man skulle bli illa behandlad av polisen, är gaypolisernas insatser värda ett stort tack.

Liksom personer som orkar vara öppna inom traditionellt homofoba institutioner som försvaret – eller frikyrkan eller moskén eller idrottsrörelsen. Hur mycket är dessa inte värda vårt stöd!

Den fotbollspojke som kan vara öppen med vem han är också i omklädningsrummet, den handbollstjej som vågar vara sig själv också i laget hon spelar i. Hjältar och hjältinnor!

Att ur vänsterperspektiv hacka ner på exempelvis moderater eller kristdemokrater som går med i paraden är inte bara dumt, det är historielöst.

 

LÄS MER: Jonas Gardell: Vi får aldrig låta hatet segra

 

Moderaterna var visserligen länge mot alla HBTQ-reformer. Men Öppna moderater har genom sitt arbete varit en viktig orsak till att partiet ändrat riktning. Bra där, öppna moderaterna!

Kristdemokraterna har varit ännu mer homofientligt och många av dess företrädare är det än idag. Men Ebba Busch Thor har signalerat en tydlig vilja till förändring och får ta rejält med intern kritik för sitt ställningstagande, så bra där, Ebba, vi ses i paraden!

Vänstern har dessutom haft en lång väg att gå fram till paraden, de med. Tidningen Proletären skriver 1983 ”om den dödliga sjukdomen AIDS enbart hade varit en fråga för de homosexuella kunde saken gärna ha sin gång.” Och syndikalistiska tidningen Arbetaren förlöjligar homokampen i stil med att man i ”solidaritetens tecken kanske borde knulla sin fruga uti häcken”.

Viktiga med Pride är att visa att vi finns överallt

Först i samband med mina böcker ”Torka aldrig tårar utan handskar” bad de här tidningarna offentligt om ursäkt för sitt tidigare homohat.

Det viktiga med Pride är att visa att vi finns överallt. Vi kommer i alla olika storlekar, former, färger, yrken, kulturell, etnisk, politisk och religiös hemvist.

Vi håller inte med varandra om allt. Vi tycker inte ens om alla. Det är inte det som är poängen. Poängen är att alla som finns måste få finnas.

Det finns oändligt många färger, långt många fler än svart och vitt.

Så många sätt som man kan vara på.

Som skapta för varann!

Eller som vi skanderade i frigörelsedemonstrationerna när jag var tonåring och dagligen utstod gliringar och glåpord, hugg och slag i den förort jag kom ifrån: ”Ingen ska få ta min stolthet från mig mer, nej, aldrig i hela mitt liv!”