Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen kulturskymning

Expressen Kultur står sig. Här läser Björn Ranelid.
Foto: Magnus Jönsson

Kristoffer Lind för tummen ner för brittiska kultursidor.4

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Bästa sättet att som utlandssvensk hålla sig ajour med vad som händer i Sverige är att läsa uppdateringar på Facebook. På samma vis som kvällstidningarna är fb ett slags avläsare av stämningar i landet, en ocensurerad opinionsmätning. Inte oväntat är det melodifestivalen som utan konkurrens engagerar svenskarna mer än något annat.

Förra veckans beslut att förlägga den i Malmö utlöste en sådan stark proteststorm bland statssekreterare, riksdagsledamöter, författare och annat löst folk i min bekantskapskrets att jag närmast kände mig generad. Ett annat återkommande favorit­tema är att kritisera svensk journalistik i allmänhet och kulturjournalistik i synnerhet.

Den påstås vara provinsiell, navelskådande och nedbantad så till den grad att den är närmast ointressant. Resonemanget landar ofta i slutsatsen att nedskärningarna av kvalitetsjournalistiken blir självuppfyllande eftersom läsarna överger tidningarna som därmed tvingas skära ännu mer. I stället, snobbar vännerna på Facebook, ska man läsa internationella medier.

Efter ett års glupskt tidningsläsande i England kan jag konstatera att ingen av de brittiska kvalitetsdagstidningarna, The Guardian, The Times eller Financial Times, vare sig kvantitativt eller kvalitativt, kommer i närheten av vad våra två största dagstidningar producerar av kulturjournalistik under en vecka.


Även denna kultursida står sig tämligen väl, om än utrymmet är något begränsat. Brittisk press har nämligen för länge sedan slutat recensera och aktivt bevaka kultur annat än på helger. I bilagor samlas veckans recensioner och intervjuer. Kulturen har här blivit en slags featureutfyllnad bredvid helgbilagor om resor och mat. Endast de tyska kultursidorna är vida överlägsna de svenska men det är ingen stor tröst eftersom vi numera bara talar och läser amerikanska.

Att klaga på Sverige är en svensk nationalsport men det finns ett hyckleri i den svenska medelklassens ständiga utfall över mediernas och kulturens förflackning. Den stämmer nämligen inte överens med läsarundersökningar. Folk säger en sak och gör en annan.

Snarare än ett uttryck för den svenska kulturjournalistikens förfall tror jag detta är en undanflykt för att äntligen göra sig av med den dyra dagstidningen som ingen ändå hinner läsa. Att samtidigt skylla på dess låga nivå är ett legitimt skäl.


Kristoffer Lind

kulturen@expressen.se

Kristoffer Lind är förläggare på Lind