Johan Persson. Foto: Privat/ Kontinent Agency
Johan Persson. Foto: Privat/ Kontinent Agency

Ingen julefrid för Bildt

Publicerad
Uppdaterad
Leo Lagercrantz om passiva politiker och domen mot de svenska journalisterna i Etiopien.
Politikerveckan i Almedalen hade just nått kokpunkten: Carl Bildt rockade loss i dj-båset på nattklubben Burmeister, och Visbynatten svepte in journalister, PR- konsulter och politiker i en enda härlig gemenskap.
Samtidigt och i medieskuggan: två svenska journalister gripna i Etiopien misstänkta för terrorism.
Men det fick webbhjonen på redaktionerna i Stockholm ta hand om. Nu gällde det att nätverka och suga de sista dropparna ur den ljuva Almedalsskymningen.
Tids nog skulle det bekräftas att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hade tagit sig in i den etiopiska provinsen Ogaden för att undersöka påståendena om brott mot mänskligheten. Med svenska kopplingar.
Ett lika hedervärt som modigt journalistiskt projekt, kan tyckas. Något för riksdagsledamöterna att engagera sig i när det långa sommar­lovet var till ända. Eller i alla fall politikerna inom oppositionen?
Nähä, inte det.
Men kanske politikerna som gärna framhåller att de i själ och hjärta är journalister?
Nähä, inte de heller.

Håkan Juholt har varit upptagen av att tala om sin respekt för det etiopiska rättsväsendet, och kanske av att upprätthålla de goda kontakterna med Carl Bildt sedan tiden i försvarsutskottet. Någon gång kan ju Juholt också behöva jobb som pr-­konsult.
Och Gustav Fridolin, tog tiden som Kalla fakta-reporter knäcken på hans journalistiska patos?
Hur som helst, nu är det jul och gräddan av Sveriges politiker och politiska reportrar har viktigare saker för sig än två vänstervridna kollegor som hotas av 18 års fängelse i Etiopien.
Men det finns fortfarande journalister som gör sitt jobb. I GP (19/12) berättar Africa Oil-direktören och Lundin-mannen James Phillips om sin nära relation till Sveriges förra ambassadör i Addis Abeba, Staffan Tillander. Philips säger att han och Tillander utbytt "säkerhetsinformation som var till nytta för Sverigeambassadören och vice versa". Phillips berättar också om hur han har rest runt i Ogaden tillsammans med Tillander och om Africa Oils omfattande samarbete med det etiopiska säkerhetsväsendet.

Lägg därtill att lundinarna har blivit påkomna med att surfa på Martin Schibbyes blogg tre veckor innan han tog sig in i Ogaden, och vi har goda skäl att resa frågan om en KU-anmälan.
Det är inte en dag för sent att vi går till botten med triangeln UD-lundinarna -­etiopiska diktaturen.
Leo Lagercrantz
om domen mot de svenska journalisterna
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag