Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen befrielse

Lägerfångar i Auschwitz 1945.
Foto: SUB

Göran Rosenberg korrigerar föreställningen om koncentrationslägrens befriare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag noterar att Amanda Svensson i sin recension av Julie Otsukas roman "När kejsaren var gudomlig" (26/4), upprepar den till sanning upphöjda myten att amerikanerna befriade judarna från de nazistiska koncentrationslägren i Europa.

Så, just for the record, ingen befriade judarna från de nazistiska koncentrationslägren i Europa, varken amerikanerna eller ryssarna eller någon annan. Auschwitz "befriades" när östfronten råkade passera förbi. Dachau, Buchenwald, Bergen Belsen, Neuengamme - etcetera - när västfronten råkade göra detsamma. De allierade hade kunnat "befria" Auschwitz-Birkenau (dödslägret) redan sommaren 1944 (då 400 000 ungerska judar fraktades dit och mördades) genom att flygbomba järnvägsspåren, men gjorde det inte.


I flera fall kände de "befriande" trupperna inte ens till lägrens existens. Förintelsefabrikerna i Treblinka, Sobibór, Chełmno och Bełzec stördes aldrig av någon befrielse, än mindre de ghetton som på detta sätt "likviderades". Den dystra sanningen är att ingen specifik aktion sattes in för att befria judar ur nazismens koncentrationsläger, möjligen med undantag för Bernadotteaktionen i april 1945.

Att tala om befrielsen av Europas folk från Hitler är rimligt, att tala om befrielsen av Europas judar från koncentrationslägren är missvisande.