Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Illa nog att fyra stora redaktioner går ihop"

Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert. Foto: YLWA YNGVESSON
Olle Zachrison, chef och ansvarig utgivare för Ekot och andra program inom SR:s nyhetsverksamhet. Foto: Mattias Ahlm/SR.

Är den stora mediekonspirationen här? Ekots chef Olle Zachrison och yttrandefrihetsexpert Nils Funcke diskuterar i "Kultur-Expressen" faror och möjligheter när medier går samman för att skilja sant från falskt.

– Man etablerar den här vanföreställningen att etablerade medier är en del av etablissemanget, säger Nils Funcke.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | MEDIER. Ett faktagranskningsprojekt som inte ens haft premiär har redan fått stor uppmärksamhet. Inför valrörelsen går SVT, DN, SR och SvD samman för att med vissa gemensamma spelregler faktagranska information som florerar i valrörelsen. Resultatet ska länkas in på en gemensam sajt, vars utveckling fått finansiering av statliga Vinnova.

Nils Funcke är mycket skeptisk till den gemensamma sajten.

– Därmed går man lite grann i god för varandras granskningar. Om desinformation skulle förekomma i säg Dagens Nyheter, och ni på Ekot gör en granskning, ska ni då lägga upp det på den gemensamma sidan?

Olle Zachrizon betonar att likande projekt testats i ett flertal länder och att all journalistik ska göras självständigt på den egna redaktionen. Ingen gemensam ansvarig utgivare för sidan kommer att finnas.

– Vi kan inte recensera den här grisen innan den är ute ur säcken, säger han.

– Nya tider kräver nya metoder. Men det är klart att vi sticker ut hakan lite. Jag tänker ändå att det är vitaliserande med hela den här fördiskussionen. Vi som tror på faktabaserad journalistik, kan vi jobba på andra sätt?

Del av etablissemang

Nils Funcke återkommer till sina farhågor.

– Man etablerar den här vanföreställningen att etablerade medier är en del av etablissemanget. Det är illa nog att ni fyra stora redaktioner går ihop. Det vore än värre om hela det svenska mediesamhället skulle med.

Olle Zachrison påtalar att det i Frankrike var 27 redaktioner som stod bakom en motsvarande satsning, "Crosscheck". Fler redaktioner har också visat intresse för att gå med i det svenska projektet.

– Jag skulle naturligtvis också vara otroligt orolig om det här var det enda som vi skulle göra under valet. Men det här är ju bara en liten, liten del, säger han.

Sant eller falskt

Nils Funcke menar att det kan vara svårt att skilja sant från falskt kring uppgifter kopplade till politiska värderingar, och att man med sajten tar på sig ett enormt ansvar med tanke på den misstro mot de stora nyhetsmedierna som finns i vissa läger. 

– Ni kommer att få den här diskussionen gång på gång och det blir också den bilden som sätter sig, säger han.

Olle Zachrison understryker att det inte handlar om något annat än traditionell, faktagranskande journalistik.

– Vi har bara velat göra det med en metod där det blir ännu mer transparent för publiken hur vi har kommit fram till slutsatserna. Och att redaktioner i stora frågor samarbetar ibland är heller inget nytt. 

 

Se hela debatten i spelaren ovan. 

 

FAKTA/KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program för kultur-och idédebatt som görs en gång i veckan. Det sänds i Expressen TV och läggs också ut som podcast. Programledare är kulturchef Karin Olsson.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!