Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea-kriget visar en föråldrad Sverigebild

Ta inte ner skylten. Foto: Leif Jacobsson

Avigdor Lieberman hånade Sveriges naiva Ikea-diplomati och Margot Wallström var inte sen i repliken. Hon skulle gärna skicka ett platt paket till honom. Med en partner, samarbete och en bra manual skulle han nog inse att det gick att lösa både det ena och det andra. How very swedish!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Veckans ordkrig mellan den israeliska och svenska utrikesministern kommer att gå till historien som det mest oväntade rörande den svåra situationen i Palestina. Men man kan också se det som en illustration av den föråldrade Sverigebilden utomlands. Att vi fortfarande ständigt förknippas med ett möbelföretag från 1943 baserat i Nederländerna säger på ett bredare plan något om vårt behov att nå ut i världen.

Som en perifer liten nation, med ett språkområde på blott nio miljoner människor, behöver vi allt internationellt syre vi kan få, både för att inte förtäras av andlig tristess och brist på ekonomisk utveckling.

Platt budgetpaket

Regeringens platta budgetpaket innehåller dessvärre en hel garderob av kortsiktig provinsialism. Beslutet att strypa finansieringen av Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul har med rätta sablats ner som både bildningsfientligt och inskränkt. Olle Wästberg uppmärksammade också i veckan att man vill slopa medlen till informationsinsatser och svenskundervisning i utlandet (DN Debatt 28/10). Att det finns små öar här och var i världen där studenter, enligt uppgift just nu runt 40 000, vill lägga sin tid och kraft på att lära sig vårt språk borde snarare få oss att fälla glädjetårar och gräva djupare i fickorna av pur tacksamhet. Särskilt med tanke på att studieavgifterna för utländska studenter har avskräckt de flesta från att komma till våra lärosäten, varav få har någon imponerande rankning.

Det finns många sätt att öppna upp Sverige mot världen. Vår relativt stora invandring är ett, liksom mindre insatser som översättningsstöd till svensk litteratur och fristäder åt förföljda författare och konstnärer. Att regeringen det första den gör börjar lägga ner några av de andra, små men viktiga institutioner som verkar för att Sverige ska vara del av ett kulturellt utbyte och internationell gemenskap större än Ikea family är ganska deprimerande.