Konstnären Leif Elggren i horisontalläge. Foto: Leif Elggren och Joakim Forsgren
Konstnären Leif Elggren i horisontalläge.  Foto: Leif Elggren och Joakim Forsgren

Idérikt gravallvar med Elggren och Håfström

Publicerad

Peter Cornell går ner i konstens katakomber på utställningen "Gravöppning" i nyöppnade Zimm hall.

Nej, inte upplysningens vita kub. Vägen till utställningen "Gravöppning" i nyöppnade Zimm hall går genom en lång, ruffig korridor, kongenial med utställningens tema. Längs ena väggen hänger ett antal stegar. Golgata? En initiationsvandring?

Men graven är inte tom, utan en rå, dunkel källare utan fönster med rester av skräp, gamla möbler och köksgeråd från ett par nyss utrymda ateljéer.

Här fabulerar Leif Elggren, Joakim Forsgren och Jan Håfström kring gravens arkeologi, alltifrån Rwanda till Karl XII och drottning Kristina: objekt, video, teckningar, dans, ljud. Det är långt bort från en rådande perfektionistisk galleriestetik, "Gravöppning" påminner snarare om den myllrande och nytänkande utställningsformen i Charlotteburg i Solna i höstas där samma konstnärer deltog. Det är konst i rått tillstånd, ett slags arte povera, bisarr, tragisk, spirituellt idérik.

 

Metoden påminner om den töckniga drömmen där kedjor av associationer och bilder hakar i varandra som i Freuds eller Swedenborgs drömtydning. Massakern av barn i Rwanda leder till Herodes till andra världskriget till pojken Håfströms söndagsskola i Örebro 1946 till skotthålet, som ett meteoritnedslag och ljudande vindtunnel, i Karl XII:s kranium till Kristinas gravöppning till kungadömet av Guds nåde till Karl XII:s automatiska teckningar, som liknar Swedenborgs och Hilma af Klints (!), till den granskog som kungen ville plantera på Brunkebergsåsen och så vidare...

Finns sanningen i de dödas materia? Bara ibland lyckas gravöppningar skingra gåtor, lika ofta förstärker de myternas växtkraft. Karl XII och drottning Kristina spelade sina roller som mytskapare och Guds företrädare mycket väl och långt in i döden.

 

Kungar och drottningar är skådespelare som spelar inkarnationer av institutionen monarki (kanske skulle en skådespelarutbildning ingå i moderna monarkers utbildning så att de inte förleds att tro att de är kungar och drottningar på riktigt). Och här på utställningen lever krigarkungen vidare, inte som nationalistisk ikon men som underjordisk arketyp, matematisk visionär och pionjär i automatism.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag