Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi journalister blir utskällda av munskyddsaktivisterna

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen, Anders Tegnell från FHM och Morgan Olofsson från MSB.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT NYHETSBYRÅN
Gunilla Brodrej på presskonferensen.
Foto: FHM.
Munskyddsaktivisterna utanför.
Foto: Privat.
I blickfånget. Anders Tegnell på presskonferensen.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT NYHETSBYRÅN

Pressträffarna på Folkhälsomyndigheten har blivit en del av samhällskulturen.

Gunilla Brodrej går på den 80:e och ger sin bild från en sorts underlig teater.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ANTECKNAT. Efteråt blir vi journalister utskällda av munskyddsaktivisterna. De står på gräsmattan utanför Folkhälsomyndigheten och tycker att vi sköter vårt jobb dåligt.

Det är den 80:e presskonferensen. Strålande solsken. 

På vägen hit passerar jag det nya Karolinska-området i Solna där miljardskraporna fortsätter stäva mot himlen på ett illavarslande vis.

Jag svänger in bland de röda tegelhusen på Karolinska institutets mark. 

Två väktare tar emot. Mitt namn bockas av. Vilka vill du prata med? 

Tegnell förstås.

Vi svarar inte, som en blyg skolklass.

I auditoriet står ett tiotal glest utplacerade stolar. Där sitter vi som vill ställa gruppfrågor. Jag kasar stolen bakåt, den står för nära journalisten snett framför.

Hon som verkar vara lokal-ansvarig säger att det brukar finnas kaffe men tyvärr inte i dag. Hon upptäcker också att det står fel datum på skärmen och frågar lite skämtsamt ”varför säger ni inget?”. Vi svarar inte, som en blyg skolklass. Alla tittar ju i telefonerna. Teamet som teckentolkar viskar lite sinsemellan.

Tystnaden bryts av SVT-journalisten som berättar för kameran vad vi kan vänta oss. 

Utanför dörren väntar Anders Tegnell, Morgan Olofsson från MSB och Johanna Sandwall från Socialstyrelsen. Man ser dem genom glasrutan. Jag har hjärtklappning. Jag sitter mitt i oxögat.

De gör entré som på en underlig teater. Alla tre är sommarbruna. Kurvorna för världen är dystra. Sverige ligger bra till, men det är ”definitivt inte över än”, säger Tegnell. Johanna Sandwall poängterar att belastningen på vården är fortsatt stor trots den positiva utvecklingen med sjunkande andel covid-19-patienter i regionerna. 

Morgan Olofsson representerar regeringens förvaltningsmyndighet MSB, ”navet för den samlade krishanteringen”. Han säger som vanligt ingenting – men med eftertryck.

Kvinnan med mikrofonen har gått vidare i gruppen.

TV4-reporten säljer in kvällens nyhetsinslag om snabbtester. ”Det kanske kan vara intressant för dig, Anders Tegnell”. 

Jag ställer min fråga om vad som krävs för att vi ska få ett långsiktigt besked om hur vi ska leva de närmaste åren. Alltså vilken typ av siffror eller fakta FHM väntar på. ”Det är en jättesvår fråga” och ”Det finns inga såna mätpunkter”, säger Tegnell. ”Det här är en sjukdom som vi kommer behöva ha runtomkring oss under en lång tid”. ”Det som möjligen kan förändra detta är om vi får ett väldigt väldigt bra vaccin”.

Kvinnan med mikrofonen har gått vidare i gruppen när jag vill ställa en följdfråga. 

Financial Times frågar om flockimmunitet på länk. 

The Local-journalistens läser sina munskyddsfrågor innantill. Man kan följa ögonen på skärmen. Hon refererar till en ny svensk studie som visar att munskydd är effektivt. Tegnell menar att studien inte ökat kunskapen om munskydd. 

Så är tiden ute. 

Han är inte inställd på småprat.

De enskilda intervjuerna med Tegnell sker en trappa upp. TV4-journalisten berättar för honom att det är första gången hon är här. Han är inte inställd på småprat.

När det är dags för mina minuter undrar jag helt enkelt om hur vi ska leva med det här. 

– Vi har haft infektioner i samhället, historiskt och även nu, som vi har vant oss vid. Att till exempel använda kondomer när vi har sex. Vi kommer säkert hitta ett läge där även den här sjukdomen blir hanterbar med hjälp av vaccin eller antibiotika.

Kommer det ta fem-sex år innan man kommer till nåt slags normalläge när det gäller kunskapsarbetet, som det tog med hiv-epidemin?

– Nej, jag tror inte det, det här är en annan typ av spridning, mycket snabbare, men på nåt sätt kommer den här sjukdomen att vara kvar. Det är bara frågan om hur vi ska hantera det.

Hur lång tid det kommer ta säger han inte. Och jag frågar inte eftersom jag vet att han inte kan svara.

Utanför väntar munskyddsaktivisterna. De menar att vi journalister inte ställer frågor om munskydd. Jag kan inte låta bli att säga att just munskyddsfrågorna har varit ständigt återkommande under de 80 presskonferenserna. De tycker att journalisterna inte krävt svar. De tycker sig se en konspiration. Någon av dem låg sjuk i flera månader.

Mitt i deras lilla led står en man med ett plakat som kräver syrgas på äldreboenden. 

Jag ger honom tummen upp och cyklar därifrån illa till mods.


Gunilla Brodrej är kritiker och scenkonstredaktör på Expressen Kultur. Hon driver också podcasten Lunch med Montelius.