Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi har uppenbart misslyckats med integrationen

NAZISTMARSCH. Nordiska motståndsrörelsen på första maj i Falun.
Foto: SVEN LINDWALL
Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-flagga.
Foto: GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX / GAIL ORENSTEIN/NURPHOTO/REX REX FEATURES

Att svenska ungdomar blir IS-terrorister förklaras ofta med att integrationen har misslyckats.

Jonas Gardell tycker att vi samtidigt måste tala om de unga nazister som också har vägrat att integrera sig i det demokratiska projektet.

I en krönika skriver DN:s ledarskribent Erik Helmerson: "En tredjedel av dem som rest från Sverige för att slåss för IS eller andra terrorgrupper är födda här. De har gått på svenskt dagis, i svensk skola, det har varit Astrid Lindgren och Krakel Spektakel, samhällskunskap och ballongsläpp på FN-dagen." Erik Helmerson konkluderar att ett integrationsfiasko inte kan gestaltas tydligare än så.

Jag funderar då genast på alla de män i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Torde det inte rentav vara fler än en tredjedel av dem som är födda här?

Erik Helmerson har alldeles rätt men frågan är fel ställd. Också de unga män som nu bränner upp flyktingförläggningar, kör in med bil i demonstrationer och mordhotar journalister har gått på svenskt dagis och vuxit upp med Astrid Lindgren och Krakel Spektakel.

Vi har uppenbart misslyckats med integrationen: vi har misslyckats med såväl de svenska ungdomar som radikaliseras till IS-anhängare och åker ner för att delta i IS terror som med de svenska ungdomar som radikaliseras till nazister och ansluter sig till Nordiska motståndsrörelsen.

I bägge fallen är det svenska ungdomar.

Alldeles oavsett om deras föräldrar eller de själva är utlandsfödda eller har bott här sedan Hedenhös.


LÄS MER - Jonas Gardell: Upp ur skyttegravarna! 


Se hela "Bröderna Lejonhjärta"

När vår son var tre år gammal fick hans mammor för sig att han måste lära sig att skilja på gott och ont. Så för att lära sig skilja på gott och ont fick han se hela "Bröderna Lejonhjärta", fast han bara var tre år gammal. När han sett färdigt filmen reste han sig och sa: ”ALL MAKT ÅT TENGIL, VÅR BEFRIARE!"

Det är inte lätt.

Häromdagen rapporterades i DN om niondeklassare från Fredrikhovs slotts skola som på skolresa till förintelselägret Auschwitz spelat in en film där de gör nazisthälsningar. Rektorn säger sig ta det allvarligt men också att det är att betrakta som ett ”pojkstreck”.

Vad hon borde göra är naturligtvis att precis som Erik Helmerson undra hur vi misslyckats så totalt med integrationen.

Och om vi medan det ännu finns Förintelseöverlevare kvar hos oss kan göra så här, kan vi föreställa oss hur snabbt förnekandet och relativiseringen av Förintelsen kommer att se ut när de sista vittnena är borta?

Vi har misslyckats att fostra dessa barn och ungdomar till demokrater

Hur gör vi det när det är hart när omöjligt att få samhället att kalla nazistiska våldsaktioner för terrordåd, och där exempelvis i Almedalen arrangörerna prioriterar nazisternas medverkan framför organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter såsom RFSL, som nu avstår från att delta då de inte känner sig trygga. 

Vi har misslyckats med att fostra dessa barn och ungdomar till demokrater, vi har fått dem att hata den västerländska liberala demokratin. Det är sannerligen ett stort misslyckande, men om integrationen inte fungerar måste lösningen vara att svara på frågan varför.

Varför vänder sig dessa unga människor bort från demokratin, toleransen och Emil i Lönneberga?


LÄS MER - Jonas Gardell: Hur bögig måste en bög vara? 


Anna Kinberg Batra på Järvadagarna

När Anna Kinberg Batra nyligen i sitt tal under Järvadagarna säger ”Ni hör inte hemma här” till dem som bränner bilar, kastar sten på poliser eller skjuter på öppen gata” är det alldeles utmärkt, men hon måste utvidga det till att gälla också de som bränner flyktingförläggningar, hotar journalister och utför nazistiska terrordåd.

För de hör sannerligen inte heller hemma här.

Samhället har uppvisat en otrolig valhänthet gentemot hedersförtryck. Varje steg mot nolltolerans mot hedersförtryck är välkommet.

Men samhället har obegripligt nog visat samma valhänthet gentemot nazismen, på ett sätt som gör att man rentav häpnar. Men som jag formulerade det i våras: nazismen är inte en åsikt. Den är ett brott mot mänskligheten.

Samma gäller naturligtvis IS. IS är inte en religion. IS är ett brott mot mänskligheten.

Båda ska behandlas därefter. 

Politiker och samhällsdebattörer, oavsett om vi är till vänster eller höger måste vi här stå enade. 

IS är ett brott mot mänskligheten

Vi måste ta ett större grepp i integrationsdebatten – integrationen gäller oss alla, samtliga som lever inom landets gränser.

Ett av de första stegen är att officiellt definiera den inhemska högerextremistiska terrorismen på samma sätt som den islamistiska – som just terrorism.

Inte fortsätta att ge dem demonstrationstillstånd och plats jämte de demokratiska partierna i det politiska samtalet.

Jag förstår inte hur det kan vara så svårt. Vi har redan tagit debatten med nazismen. Liksom kommunismen för den delen. Vi har till och med prövat vansinnet i praktiken. Det var förödande. Aldrig mer!

Låt oss bli bättre på att sälja in det demokratiska projektet.

Vi måste bli bättre på att sälja in Mellanmjölkens land.


Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.