Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi gnetade sönder dem med verklighet

Stefan Lindberg i författarlandslagets dress.
Foto: ALEXANDER DONKA / EXPRESSEN
Koke och Kristoffer Olsson i en duell under gårdagens match.
Foto: URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sverige bärgade 1 poäng i fotbolls-EM:s första match i Sevilla genom att svettas, gneta och slita mot Spanien.

Stefan Lindberg våndades hemma i soffan, tills han insåg att det fanns en plan – och ett budskap. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

EM-KOMMENTAR. 65 minuter in i Sveriges öppningsmatch i fotbolls-EM för herrar suckar min flickvän att det känns som när man har gått och kollat på Korpen bara för att man är kär i någon som spelar. Och jag förstår faktiskt vad hon menar. Vad gör vi annars framför den här teveapparaten? 

De få gångerna Sverige har bollen passar de ju bara bakåt, åt sidan, nej, nu tappade de den igen. Felprocenten är enorm. Lustig, vad gör du? Så ja, spring tillbaka då, rensa, så ja, bra, nej, vad gör du! Spanien vinner hela tiden boll och skjuter och nickar i rask följd fyra bollar på mål bara för att bli brutalt stoppade av kvällens gigant, Robin Olsen, Sveriges målvakt. Det är sjukt varmt. Men hallå det finns ju ingen dröm, ingen karaktär, ingen Thern i det här laget! 

Men så pekar min flickvän på teverutan där Alexander Isak sprintar i väg med luftiga steg. Han lyckas faktiskt tråckla in bollen framför det spanska målet, men svenskarna är så chockerade av att befinna sig på motståndarnas planhalva att de inte får loss fötterna ur gräsmattan. Inkast. Sen ett till. Och plötsligt byts Alexander Isak ut. Det gillar inte min flickvän. Inte på grund av att hon är Gnagare, utan för att hon är realist. 

En av Alexander Isaks stora chanser under gårdagens EM-match mellan Spanien och Sverige.
Foto: SIPA USA / PRESSINPHOTO

Sen byts några andra svenskar också ut. Då hoppas min flickvän att Alexander Isak ska komma in igen, och jag tvingas förklara att det inte är så det går till. ”Varför tog de ut honom då?” flämtar hon, ”det var ju bara han och Olsen som var bra!” ”Jag vet inte”, svarar jag (och fasar för att Janne Andersson har fått stolleryck och tänker byta ut Robin Olsen också).

Senare på natten vaknar jag av en oro. Min flickvän sover lugnt på sin sida sängen, ett regn slår mot rutorna och jag stiger upp och går i väg mot köket. Nere på Fridhemsplan skrålar två fyllskallar ”olé, olé” och det är när jag tittar ut genom fönstren, upp på den vattensjuka natthimlen, som jag förstår att Janne Andersson är ett geni. Herregud. Det här är ju Potlatch, det här har jag ju läst om hos Georges Bataille. Janne har använt samma stridsteknik som urfolken! Man offrar den mest älskade, stammens alla rikedomar; man kastar dem i sjön bara, helst i motståndarens åsyn. 

Budskap? Ni kan hålla på. Och ni kan klacka och nicka och strida och springa, för vi kommer ändå att ”hålla oss till planen”, och det är därför vi står över er, fast vi så uppenbart står under, och det ni anser är vår största styrka är bara en liten del av en större plan som vi kom på när några av oss hade ett gott snack på Fotbollsförbundets kontor ute vid Gamla Råsunda på hösten 1958. Så in med en gammal Elfsborgare och en kille från Akalla och låt dem springa som idioter. 

För de mattades ju av mot slutet spanjorerna, såg ni det? Kom till märkligt få avslut och agerade utan egentlig övertygelse. Vi gnetade sönder dem med skav mot knä och provokationsmaskningar vid varje inkast. Och Janne Anderssons offer.STEFAN LINDBERGS EM-krönikor


Av Stefan Lindberg

Stefan Lindberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Under mästerskapet är han kulturens EM-krönikör.Lyssna på Expressens mediepodd ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=85450&country_iso=se

PAPARAZZI. Dominika Peczynski gästar Expressen mediepodd och pratar om Stoppa Pressarna, Bolibompadrakens ”knarkiga fnitter” och TV4:s censur av megahiten