Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi behöver politiker som följer sina övertygelser

Angela Merkel öppnade nyligen för omröstning i den tysta förbudsdagen om samkönade äktenskap. Hon röstade själv emot, men lät sina partimedlemmar rösta fritt, och därmed gick förslaget igenom.Foto: HERMANN BREDEHORST / POLARIS POLARIS IMAGES
Paulina Neuding skrev nyligen på Expressens kultursida att Merkels sväng mot mitten kan bereda väg för extremhögern i Tyskland.Foto: LINDA BROSTRÖM / © LINDÍSIMA - LINDA BROSTRÖM
Joel Halldorf är författare, docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Gärna en rak höger, men först en rejäl politiker som tror på vad hon säger.

Joel Halldorf svarar Paulina Neuding om de konservativas vägval.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Även om hon privat förfasade sig över den politiska utvecklingen 2016, måste professor Chantal Mouffe ha skrattat hela vägen till katedern under detta populismens storhetsår. Det är märkligt att den belgiska statsvetaren ännu inte gett ut en bok med titeln ”Vad var det jag sa!”.

Clinton, Blair och Reinfeldt

Det senaste kvartsseklet har politiker vunnit val genom att gå mot mitten. Bill Clinton triangulerade medan Tony Blair skapade ”New Labour” och Fredrik Reinfeldt ”Nya moderaterna”. Projekten var försök att forma en politik bortom vänster och höger.  

Mouffe var en ropande röst i öknen när hon hävdade att konflikten mellan höger och vänster behövdes. Utan den skulle andra, farligare antagonismer segla upp: nationella identiteter, eller ”folket” mot ”eliten”.

Medan Trump ännu ledde en dokusåpa och Sverigedemokraterna skvalpade kring 1% varnade Mouffe att högerpopulismen hade framtiden för sig. Den växte nämligen inte med ekonomisk nedgång eller brist på bildning, utan när skillnaderna mellan de traditionella partierna minskade.

Merkels sväng

Idag dyker analysen ofta upp i debatten, senast hos den borgerliga debattören Paulina Neuding. Hon menar att Angela Merkel begick ett strategiskt misstag när hon tillät en omröstning om homosexuella äktenskap. Om konservativa partier rör sig åt vänster riskerar väljarna försvinna längre ut till höger, varnar Neuding (Expressen Kultur 10/7).

Men även om man håller med om att racet mot mitten skapar problem, så är denna rörelse inte det enda dilemmat. Den viktigaste frågan när det gäller Merkel är inte vart hon går, utan varför: rör hon sig mot mitten av övertygelse eller utifrån strategiskt övervägande? För politikens legitimitet hotas inte bara av att partierna liknar varandra, utan också av att politiker i dag uppfattas röra sig i takt med opinionsundersökningar snarare än utifrån ideal. Därför blir det märkligt att, som Neuding, hävda att politikerna ska vara ideologiska, men av strategiska skäl.

Är det för mycket begärt att önska sig politiker som utan baktanke följer sina övertygelser?

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Liberalismens tomhet banade väg för Trump

"House of Cards" och "Det politiska spelet"

För den postmoderna politikens främsta kris är ändå denna: att ideologiernas död har reducerat den till ett spel om makten. Visst har Machiavelli alltid funnits i bakgrunden, men i dag är han allt. Politiken är så avförtrollad att ”House of Cards” uppfattas som en rimlig skildring av Washington, och public service serverar sina mest djuplodade analyser i en podd med det cyniska namnet ”Det politiska spelet”.

Samtidigt lever vi, paradoxalt nog, i en tid som knarkar autenticitet, ständigt på jakt efter det äkta och oförställda. Detta är inte bara psykologi, utan också etik: När alla får ha sin sanning blir det viktiga att du är sann mot dig själv. Därför kan en påve med katolsk sexualmoral bli medias älskling, och en skrävlande affärsman president eftersom han inte låtsas vara något annat än en skitstövel.

Så här ett råd till alla politiker som nu tankar D-vitamin inför en lång valrörelse: släpp spelteorierna och ta i stället några timmar i hängmattan till att försöka minnas vad ni tror på. Följ sedan er övertygelse.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: En generös flyktingpolitik är rätt väg för en konservativ 

 

Joel Halldorf är författare, docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Han har, tillsammans med Patrik Hagman, nyligen skrivit boken "Inte allena" om Martin Luther.